Samenwerking met buurlanden om illegale praktijken tegen te gaan

VHP-fractieleider Chan Santokhi is van mening dat de regering niet alleen moet werken aan de grensgeschillen met ons oostelijk buurland Frans-Guyana, maar ook met onze zuiderburen Brazilië. Dit zal volgens hem ertoe bijdragen de vele illegale activiteiten die rond de zuidelijke grens gebeuren, onder controle te krijgen. Dit zei de parlementariër tevens lid van de commissie van rapporteurs, afgelopen maandag bij de behandeling van het Akkoord inzake de Maritieme Afbake-ning tussen de Regering van de Re-publiek Suriname en de Regering van de Franse Republiek met de Verkla-ring tussen Suri-name en Frank-rijk inzake de Samenwerking op Mari-tiem Gebied.
Santokhi benadrukt dat Suriname in meerdere grensgeschillen verwikkeld is, dan alleen met Frankrijk of alleen aan de oostelijke grens. Hij haalt aan dat Suriname niet alleen een grensprobleem met Frankrijk heeft, maar ook met Guyana in het westen. “We zeggen als land dat de Corantijnrivier voor de volle omvang en de hele lengte van Suriname is. Maar als een buurland zegt dat een deel van hem is, dan behoeft dat ook aandacht van de regering”, aldus Santokhi.
Hij hoopt dat met het akkoord met Frankrijk, de regering duidelijkheid kan verschaffen over de maritieme oostelijke grens.
Ook haalt hij aan dat er een samenwerking moet komen met de zuidelijke buren, gezien de illegale activiteiten die in het grensgebied plaatsvinden.
Santokhi: “Voor het markeren van de grens in het zuiden, zijn er grenspalen aangebracht. Het binnenland van Suriname en de gebieden aan de noordgrens van Brazilië, bestaan uit uitgestrekte wouden, zonder wegen, veel rivieren en bergen.
Er is geen bewoning van enige importantie. Doordat de zuidgrens niet effectief wordt bestuurd en onderhouden, vinden er veel illegale activiteiten plaats, zoals; ongecontroleerde grensverkeer, illegale goudwinning, drugsvervoer, illegale houtkap, visvangst, jacht, bezetting van landaanleg van vliegveldjes.”
De parlementariër benadrukt dat ook deze zaken aandacht verdienen. “Daarom zijn we soeverein en de regering moet haar soevereine recht exerceren op het totale grondgebied van Suriname”, aldus Santokhi.
Door de ongecontroleerde activiteiten worden volgens hem ook de waterwegen vernietigd, daarnaast worden er op grote schaal giftige stoffen, zoals kwik, gedumpt in onze bossen en wateren. Tegen die achtergrond is het goed om in het grensgebied heel nauw samen te werken. “Niet alleen met Frankrijk, maar ook met Brazilië, anders kun je het niet controleren”, geeft Santokhi aan.
Landen hebben een grens, maar de parlementariër wijst erop dat personen die bezig zijn met illegale praktijken, geen grenzen kennen, zij gaan dwars door de grondgebieden van landen heen en vernietigen die. Tegen die achtergrond, hoort Santokhi graag van de regering van Suriname dat zij een samenwerking omarmt om zo gezamenlijk al deze illegale activiteiten onder controle te krijgen.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles