‘Volk moet jaarlijks SRD 83 miljoen meer neertellen’

De Wet Rij- en Voertuigenbelasting zal de overheid SRD 83 miljoen per jaar opleveren. PL- parlementariërs Ingrid Karta- Bink en William Waidoe, geven aan dat het de zoveelste misleiding is van de regering om geld van het volk af te troggelen. Zij benadrukken dat het volk nog eens SRD 83 miljoen meer zal moeten neertellen. Zowel Waidoe als Karta- Bank, zeggen dat het slechts op papier staat dat de brede schouders de lasten moeten dragen, want in de praktijk is het de kleine man die in zijn beurs moet tasten. Beide parlementariërs benadrukken dat de regering sinds haar aantreden, de kleine man heeft laten opdraaien voor kostenverhogende maatregelen. Zij noemen in dit kader onder andere de verhoging van de tarieven van de nutsvoorzieningen, brandstofprijzen, paspoorten, autoverzekeringen, BaZo- kaarten, vuurwapenvergunning en bustarieven.
Volgens Karta- Bink zullen de brede schouders de rij- en voertuigenbelasting gewoon doorberekenen in hun goederen en diensten en zal de kleine man dus gewoon meer moeten betalen. “Ook de buspassagiers zullen worden getroffen”, zegt zij. Waidoe en Karta- Bink zeggen dat de nieuwe belasting ervoor zal zorgen dat verschillende sectoren, waaronder de bussector, een verhoging zullen eisen.
De passagiers zijn volgens hen degenen die zullen moeten betalen.
Waidoe was lid van de commissie die de wet heeft voorbereid. Het ministerie van Financiën heeft volgens hem niet kunnen aangeven aan de commissie wat de aanmaakkosten zijn.
Waidoe zegt dat in de Me-morie van Toelichting duidelijk is opgenomen dat de wet in 2000, tijdens de Nieuw front regering, werd aangehouden door de hoge aanmaakkosten. Dit was reden genoeg voor hem om te weten hoeveel de aanmaakkosten nu bedragen Hij benadrukt dat de timing en de manier waarop de wet is aangenomen, niet goed is. Ook plaatst hij kanttekeningen bij de mo-tieven die staan in de Me-morie van Toelichting.
Volgens hem moet de go-vernment take worden af-geschaft als de regering rij- en voertuigenbelasting wil innen. Waidoe kan zich er ook niet in terugvinden dat 10 procent gaat naar de Wegenautoriteit.
Volgens zijn berekening is er in acht jaar tijd SRD 2,7 miljard gebruikt voor de infrastructuur, wat neerkomt op SRD 350 miljoen per jaar. Karta- Bink is niet te spreken over het feit dat het juist deze regering is die tijdens de Nieuw Front periode heeft geprotesteerd tegen de government take en de belofte aan het volk heeft gedaan dat zij die bij hun aantreden zou afschaffen. Niet alleen heeft ze de government take weer ingevoerd, maar ook verhoogd en inmiddels verdient ze er al acht jaar aan. “Je meent het niet met het volk, je wilt alleen macht hebben om het volk uit te knijpen”, aldus de politica. Waidoe stelt dat het toekennen van een verhoging aan de ambtenaren goed voorbereid is door de regering, omdat de verhoging op een misleidende manier weer binnen wordt gehaald. Hij legt uit dat naast de nieuwe belasting, ambtenaren dan automatisch meer zullen neertellen voor goederen en diensten, want de belasting zal doorberekend worden in de prijzen van goederen en diensten. Waidoe geeft aan dat vooral de mensen die geen verhoging hebben gehad, hieronder zullen lijden. Karta- Bink hoopt dat de bevolking inziet dat de regering het nooit met ze heeft gemeend. ‘’Laten zij hun ogen openen zodat ze daadwerkelijk zien wat er gebeurt in ons land.’’
Volgens Karta-Bink is er al genoeg zand gestrooid in de ogen van het volk.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles