Gajadien en Mathoera pleiten voor openbaarheid Brokopondo-overeenkomst

De leden van De Nationale Assemblee (DNA), Asiskumar Gajadien (VHP) en Krishna Mathoera (VHP), hebben in een brief aan de Suralco en aan de Raad van Bestuur van Alcoa, gevraagd om onmiddellijk alle gesprekken met betrekking tot de onverteerbare kwestie af te breken. Ook zien ze graag dat alle details openbaar gemaakt worden van wat er tot nu toe is overeengekomen tussen Suralco en de regering van Suriname of een andere partij met betrekking tot de eenzijdig vroegtijdige beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst.
In de brief die op 24 augustus is verstuurd naar de Suralco en de Raad van Bestuur van Alcoa, geven DNA-leden als aanleiding tot hun verzoek aan, dat op basis van de informatie, zij hebben begrepen dat de twee partijen in een sfeer van geheimzinnigheid een duistere deal hebben bedacht die zeer ongunstig is voor de bevolking van Suriname.
In de brief hebben de parlementariërs een uitleg gegeven over wat zij bedoelen met de duistere deal die mogelijk is gesloten tussen Suralco en de regering van Suriname. Het betreft onder andere de gang van zaken rond de ontmanteling van de raffinaderij en het beheer van de Afobakka dam. Ook worden de milieu kwesties genoemd die gepaard gaan met de ontmanteling van het bedrijf en de bauxietreserve die Suralco nog in handen wil houden.
De parlementariërs halen aan dat ondanks unanieme oproepen van politieke leiders en anderen, er geen sprake was van duidelijkheid en transparantie in termen van voorwaarden en afspraken die de Suralco en de Surinaamse overheid waren overeengekomen vanaf het eerste moment van de aankondiging in 2015 tot de dag van vandaag.
De brief hebben de parlementariërs samengesteld op basis van hun betrokkenheid als volksvertegenwoordigers, die samen werken met bestuurders en leiders van politieke partijen, organisaties in de particuliere sector, vakbondsfederaties, niet-gouvernementele organisaties, het bedrijfsleven en andere niet-statelijke actoren.

More
articles