‘Coalitie heeft eerste verantwoordelijkheid bij verlenen quorum’

“De eerste verantwoordelijkheid voor het verlenen van quorum ligt bij de coalitie.” Dit zegt oud-diplomaat Arnold Kruisland desgevraagd als reactie op het feit dat de oppositie vorige week geweigerd heeft quorum te verlenen bij de huishoudelijke vergadering over de arbeidswetten. Volgens Kruisland is het niet verlenen van quorum een politieke boodschap van de oppositie aan het volk.
“Als de coalitie het niet zo belangrijk vindt om aanwezig te zijn zodat er quorum is, dan gebruikt de oppositie deze gelegenheid om de bevolking te laten zien dat zij gezorgd heeft voor de meerderheid om te vergaderen, terwijl de coalitie de meerderheid vormt. Het is een manier om het volk te laten zien hoe de coalitie omspringt met de belangen van het volk”, stelt Kruisland
Het wordt volgens Kruisland erger als het gaat om kwesties die van belang zijn voor de huidige en komende generaties. Het niet verlenen van quorum door de oppositie, is volgens hem een geoorloofde politieke handeling, vooral omdat de coalitie ervoor heeft gekozen de regering dwars door alles heen te ondersteunen.
De coalitie neemt geen kritische houding aan. Kruisland vermoedt dat binnen de coalitie er een laffe groep is die het niet eens is met de gang van zaken, maar die het niet durft om hun afkeuring uit te spreken. Daarnaast is er volgens hem ook een nonchalante groep die meent geen voordelen te hebben aan het vergaderen. Deze groep is zonder grondige reden absent.
Volgens Kruisland is de aanwezigheid van de meerderheid voor aanvang van een openbare vergadering een uitvloeisel van het democratisch stelsel. Hier kan volgens hem niets aan gedaan worden, omdat dit in het reglement van orde is opgenomen. “Het is om te voorkomen dat een minderheid gaat beslissen wat er gebeurt”, zegt Kruisland. Hij geeft ten slotte aan dat de bevolking meer belasting zal moeten neertellen om de parlementariërs een hogere vergoeding te betalen. Dit, terwijl een deel zijn verantwoordelijkheid verzaakt en niet op tijd aanwezig is om te vergaderen.

-door Priscilla Kia-

More
articles