August 25, 2018


ZORGWEKKEND


August 25, 2018

Gokken of kansspelen zijn activiteiten waarbij geld wordt ingezet met als doel geld te winnen, maar in de meeste gevallen verliest de gokker zijn geld. Toch houdt dit veel mensen niet tegen om nog een kans te wagen. Integendeel, loten gaan als zoete broodjes over de toonbank. Tegenwoordig zien wij dan ook een nieuwe trend, namelijk dat er in bijna alle wijken Suribet kantoren worden geopend. Het is zorgwekkend om te zien dat vooral jongeren urenlang rondhangen rond deze kantoren. In enkele landen is het basisprincipe van de Kansspelwet dat de exploitatie van kansspelen en kansspelinrichtingen verboden is, behalve als men een vergunning heeft. Bij wettelijke regeling is er ook een toegangsverbod voor jongeren beneden de 18 jaar. Zij mogen kansspelgelegenheden bezoeken. Dit om spelers of hun omgeving te beschermen tegen de gevolgen van overmatig gokken. Ook in Suriname geldt deze regel waarbij de leeftijd gesteld is op boven de 18 jaar, maar toch zien we dat kansspelen vooral onder jongeren aan populariteit winnen. Steeds meer supermarkten bieden de mogelijkheid tot kansspelen, zonder rekening te houden met de wettelijk gestelde leeftijd. Via een smartphone heeft een ieder, ook jongeren, toegang tot kansspelen. Voordat men aan gokken en spelen voor geld begint, moet men weten dat er financiële risico’s genomen worden. Er is helaas geen enkele vorm van controle op deze spelen en dat kan voor enorme problemen zorgen, denk maar aan gokverslaving. Gokverslaving is net als drugsverslaving. Mensen geven er veel geld aan uit en kunnen niet tegengehouden worden door vrienden of familie. Dit is absoluut niet de toekomst die wij voor ogen hebben voor jongeren. De overheid moet nu ingrijpen en het kansspelen vooral beperken tot bepaalde faciliteiten en erop toezien dat ondernemers zich houden aan de wettelijke regelingen. Door gokken kunnen schoolprestaties enorm achteruit gaan en kunnen jongeren zelfs overstappen naar de criminaliteit om aan geld te komen zodat zij kunnen gokken. Wij hopen dat de overheid dit probleem niet onderschat en in het parlement bespreekt hoe dit probleem aangepakt kan worden.