August 25, 2018


5 NULLEN MINDER VOOR BOLIVAR


August 25, 2018

De inflatie in Venezuela dreigt op te lopen tot 1 miljoen procent, daarom zijn er maandag vijf nullen van de bankbiljetten geschrapt in een poging deze hyperinflatie te stuiten. De aanpassing van de munteenheid is onderdeel van een pakket maatregelen dat president Nicolas Maduro heeft afgekondigd om de economische crisis het hoofd te bieden. Zo moeten ook het minimumloon en de benzineprijs omhoog en komt er een cryptomunt. Economen vrezen dat de maatregelen averechts uit zullen pakken. In het geval van Venezuela wordt er ten rechte gesproken over hyperinflatie, omdat als er bij een redelijke inflatie een prijsstijging van enkele procenten per jaar is, kent hyperinflatie een zodanige geldontwaarding, dat de prijzen per dag toenemen. Vorig jaar werd er in dat land ook al een compleet nieuwe reeks bankbiljetten in de omloop gebracht, maar die zijn inmiddels ook al zo goed als waardeloos geworden. De situatie in Venezuela verslechtert dagelijks. Elke dag emigreren, honderdduizenden Venezolanen naar het buitenland vluchten op zoek naar een beter bestaan. De wereld realiseert zich niet voldoende hoe ernstig de leefomstandigheden zijn in Venezuela. Vele organisaties kijken de andere kant op, terwijl deze humanitaire ramp, buitengewoon uit de hand loopt. Het economische verval is duidelijk op te merken aan het aantal inwoners dat dagelijks vlucht, omdat het anders van de honger zal omkomen. De spectaculaire waardedaling van de “bolivar” als gevolg van de economische ineenstorting van het eens zo welvarende Zuid-Amerikaanse land, is door consumenten en winkeliers niet meer bij te benen. Voor de winkels waren de afgelopen week lange rijen van hamsterende Venezolanen, die hoopten nog iets te kunnen krijgen voor hun waardeloze bankbiljetten. Ondanks alle misère, zie je jammer genoeg het volk niet meer op straat komen om te protesteren. Ofschoon het land een van de grootste oliereserves ter wereld heeft, heeft de regering met haar funeste beleid ervoor gezorgd, dat de olieproductie en de economie totaal ingestort zijn. De regering blijft tot nog toe bij haar drogreden, dat de crisis het gevolg is van een economische oorlog tegen Venezuela. Deze nonsens klinkt ons ook bekend in de oren, want hier wordt een soortgelijke politieke uitleg voortdurend herhaald, alsof het Surinaamse volk op zijn achterhoofd is gevallen, dat wij daarom momenteel in een economische/ en financiële crisis verkeren! Deze hyperinflatie is typerend voor Venezuela en ze wordt veroorzaakt door de geldpers die op volle toeren draait, waardoor de dekking van de Bolivar helemaal is wegvallen. De Venezolaanse overheid begon enkele jaren geleden met geldschepping om de salarissen van ambtenaren te kunnen betalen. Klinkt dit niet als een bekend fenomeen, bij ons? Economisten over de gehele wereld zijn het er nu over eens, dat de economische problemen in Venezuela voor het grootste deel, veroorzaakt zijn door een falend regeringsbeleid; maar helaas wenst Maduro dat zelf niet in te zien. Net als Bouterse neemt hij de schuld voor de economische crisis niet op zich. En net als Maduro stelt Bouterse dat onze economie in een crisis is beland door buitenlandse economische invloeden. A no mi wordt zowel in Caracas als in Paramaribo steeds weer geroepen, om nog enigszins geloofwaardig over te komen.