Republic Bank krijgt 4 miljoen euro terug

De grote som geld van ruim 4 miljoen euro van cliënten van de Republic Bank die in april van dit jaar geconfisqueerd werd door de Nederlandse justitie, is gisteren vrijgegeven. Het justitieel onderzoek naar de herkomst van het geld heeft maanden geduurd. Het geld was bestemd voor de betaling van importen en had als eindbestemming Trinidad & Tobago. 19,5 miljoen euro die via de Centrale Bank van Suriname (CBvS) werd verzonden, is eveneens in beslag genomen. Dit bedrag is nog niet vrijgegeven. Het geld zou via Nederland naar China verscheept worden vanwege de swap-deal tussen Suriname en China.
Volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi, geeft dit aan dat hetgeen de regering, met name de minister van Financiën Gillmore Hoefdraad en president Desiré Bouterse suggereerden, namelijk dat het om een politieke actie gaat, niet klopt, want in dat geval zou de Republic Bank haar geld niet terug krijgen. Jogi zegt dat de Republic Bank heeft voldaan aan de voorwaarden en vereisten van de Nederlandse justitie.
“De bank heeft duidelijkheid verschaft en was transparant over de herkomst van de som geld.”
Jogi zegt dat de CBvS eveneens transparant zal moeten zijn, wil zij haar 19,5 miljoen euro ook terug krijgen. Jogi vindt het noodzakelijk dat het Open-baar Ministerie samen met de CBvS meer duidelijkheid verschaft tegenover de Nederlandse justitie, zodat het vermoeden dat het geld afkomstig is van criminele zaken, achterwege blijft. ”Het is belangrijk dat de naam Suriname schoon blijft.”

 

door Kimberley Fräser

More
articles