Padieprijs zal dalen

PL-assembleelid William Waidoe zei te hebben vernomen, dat de padieprijs het komend seizoen flink zal dalen. Dit vertelde hij in een televisieprogramma van TBN waar hij een aantal problemen aankaartte die spelen in het district Nickerie, waar hij volksvertegenwoordiger is. Waidoe gaf te kennen dat de prijs veel lager zal zijn dan het vorige seizoen, maar wilde niet zeggen hoe hoog die kan zijn. Hij verwees naar de minister: “Gelukkig dat de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) uit Nickerie komt, ook landbouwer is geweest en deskundige in deze sector.”
Waidoe kijkt uit naar de verrichtingen van de minister om de boeren nu al te helpen en niet alleen na de oogst. Hij stelt voor dat de regering samen met vertegenwoordigers van de boeren naar mogelijkheden kijkt om het eventuele prijsverschil op te vangen. “We moeten naar productieverhoging, want de verwachte prijs zal niet rendabel zijn voor de boeren.” Waidoe hoopt niet dat de regering aan de kantlijn blijft staat, maar dat de LVV-minister daadwerkelijk actie onderneemt.
De dalende prijzen zullen volgens de volksvertegenwoordiger ertoe leiden dat de boeren niet in staat zullen zijn hun aflossingsverplichtingen na te komen, ze zullen afhankelijker worden van de pelmolenaars. “De boeren hebben gezinnen te verzorgen, kinderen moeten naar school, huishoudens moeten gedraaid worden”, aldus Waidoe.
De boer zal volgens Waidoe een weg moeten vinden om financiële middelen te krijgen om het volgende seizoen weer in te zaaien. Echter zullen de problemen van sociaal-maatschappelijke aard niet te overzien zijn. Er moet volgens Waidoe niet alleen naar het geld gekeken worden, maar ook naar hoe de boeren uit deze situatie komen.
Het assembleelid roept de regering op om meer aandacht te schenken aan deze groep. “De groep kan alvast geholpen worden met een BaZo-kaart of schoolpakket, dan heb je al een beetje geholpen.”

 

door Kimberley Fräser

More
articles