Ondernemers zien kansen in VS

Vijf jonge ondernemers vertrekken in september naar de Verenigde Staten van Amerika (VS) om deel te nemen aan het Professional Fellows- programma van de Young Leaders of the Americas Initiative (YLAI). Het programma ondersteunt de inzet van de VS om de handel en investeringen in de regio te vergroten waardoor de welvaart in de regio eveneens toeneemt. Aan het YLAI- programma doen tweehonderd jonge ondernemers mee uit zesendertig landen in Latijns- Amerika en het Caraïbisch gebied. Van de dertig Surinamers die zich hadden opgegeven, zijn er vijf geselecteerd: Joey Dragman, oprichter en managing director van Joey-D Foods, Said Muntslag, oprichter en managing director van Ledsur N.V., Razia Taus, oprichter en managing director @Shopr.sr, Niraj Badjnath oprichter en CEO van Pharmtech N.V., en Joseph Deonaraine, oprichter van Your Wealthy Journey.
De redactie sprak met twee van de ondernemers, Razia Taus en Niraj Badjnath, over het programma. Beiden gaven aan dat het een bijzondere eer is om deel te mogen nemen. Taus: “Ik vind het een prestatie van mezelf dat ik geselecteerd ben. Als enige dame tussen de heren voel ik mij nog trotser en zal ik mijn best doen om de Surinaamse ondernemer goed te vertegenwoordigen.” Badjnath geeft aan dat het niet alleen een kans is om Suriname te vertegenwoordigen, maar ook een unieke gelegenheid om zijn kennis en netwerk te verbreden.
Tijdens het programma verwacht Badjnath zijn kennis en vaardigheden over het ondernemers- en leiderschap verder te kunnen uitbreiden.
Hij geeft aan dat dit nu al gebeurt, omdat de geselecteerden gestart zijn met het wekelijks online volgen van modules waaraan assignments gekoppeld zijn. Badjnath is ook benieuwd naar de praktijk in de VS: “Wij worden geplaatst in een bedrijf om persoonlijk te ervaren hoe de diverse bedrijfsprocessen plaatsvinden bij bedrijven in Amerika. Dit is dus een unieke kans om die ervaring op te doen.” Verder zegt hij dat het YLAI- programma de deelnemers in de gelegenheid stelt om te netwerken. “Ruim 250 deelnemers uit 36 landen, van Latijns -Amerika en het Caraïbisch gebied, komen bijeen. Dat wil dus zeggen dat je in 36 landen jouw netwerk verder kunt uitbreiden. Dit is in ieder geval nuttig voor eventuele toekomstige export naar deze landen”, aldus Bajnath. Voor Taus betekent dit een kans om zichzelf, haar bedrijf en Suriname verder te ontwikkelen. “Ik heb een technische studie gedaan, maar ik ben sinds mijn achttiende bezig met ondernemen. Dit programma geeft mij de kans om te zien hoe het er in een soortgelijk bedrijf als van mij eraan toe gaat, maar dan op een veel grotere schaal. Ik ga namelijk naar Cleveland Ohio, dat is mijn gast stad is”, zegt Taus.
Badjnath zal tijdens het vijf weken durende programma, zijn focus in het bijzonder leggen op het netwerken en kijken naar de technologie en methoden die in de VS worden toepast en kijken wat hij eventueel in Suriname zou kunnen toepassen. “Het participeren aan het YLAI 2018 programma draagt sowieso bij aan mijn persoonlijke groei. Ik denk dan niet alleen aan de kennis en ervaring die je opdoet, maar ook aan de nieuwe plekken en mensen die je zult ontmoeten. Het is een bijzondere ervaring waar ik naar uitkijk”, aldus Badjnath
De nieuwe kennis en ervaring zullen volgens hem een bijdrage leveren aan een snellere en betere groei van zijn onderneming. Hij hoopt dat het netwerken zal resulteren in nieuwe markten. Het bedrijf van Badjnath exporteert agrarische producten naar het Caraïbisch gebied. Hij zal kijken wat de mogelijkheden zijn om ook te exporteren naar de VS. “Ik denk dat de focus gelegd moet worden op een niche markt of op producten die zij niet produceren. Ik denk dat bij die producten er nog wat marges zijn.”
@Shopr.sr heeft als doel om Suriname tegen 2020 plasticvrij te maken. Taus stelt dat Suriname vrijmaken van plastic, niet iets is van slechts een bedrijf. Zij ziet het YLAI- programma als een mogelijkheid om hierover van gedachten te wisselen met bedrijven over de hele wereld. “Dit programma brengt jonge ondernemers uit het Caraïbisch gebied en Latijns-Amerika in contact met bedrijven in de VS. De VS is op het gebied van bioplastics, hergebruik, recyclen en andere programma’s, veel verder dan ons land. We moeten het wiel niet opnieuw uitvinden, maar leren van deze bedrijven en meer nog samenwerkingsverbanden proberen aan te gaan Met slechts 500.000 mensen in Suriname, moet het echt wel mogelijk zijn om Suriname in 2020 plasticvrij te maken. Ik zal samen met mijn team, vrijwillige organisaties en collega’s er alles aan doen om dit gedaan te kunnen krijgen. We zullen heel Suriname mee moeten nemen in deze planning”, zegt Taus.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles