Ondernemerschap centraal tijdens herdenking Javaanse immigratie

Op 9 augustus wordt 128 jaar Javaanse immigratie herdacht. In dit kader organiseert de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) tal van activiteiten, waaronder ook een ondernemerschapsbeurs. Dit jaar is de focus gelegd op ondernemerschap, waarbij de vereniging startende en jonge ondernemers wil stimuleren, zodat zij een bijdrage kunnen leveren aan het bevorderen van de economie. De organisatie zal daarom op 8 augustus een VHJI-Entrepreneurs Beurs (VEB) houden voor zowel startende als gevestigde ondernemers, waarbij een platform voor hen wordt gecreëerd om meer bekendheid te geven aan hun producten of diensten. Dit deelt de voorzitter van VHJI, Elwin Atmodimedjo, vandaag mee tijdens een persconferentie in Sana Budaya, waar hij een uiteenzetting gaf over de activiteiten in de periode 8 tot en met 12 augustus. Volgens de voorzitter is de beurs ook bedoeld om aan beroepen die nog onbekend zijn in Suriname, meer bekendheid te geven.
Daarnaast houdt de VHJI haar jaarlijkse evenement. De traditionele kranslegging bij het monument Grunungan op Sana Budaya, het cultuurhuis van de VHJI, vindt aan de vooravond van de herdenkingsdag op 8 augustus plaats. Het evenement bestaat uit een lezing, culturele presentaties, craft, Javaanse modeshow, pencak silat kampioenschappen, live muziek, dans en een voetbaltoernooi. Op woensdag 8 augustus wordt het evenement geopend. Op 9 augustus vinden de nationale pencak silat kampioenschappen plaats met een immigratie voetbaltoernooi in de voorronde. Op 10 augustus is er een modeshow en een presentatie van Trustbank Amanah en het Pocoh poch festival. Op 11 augustus is er jaran kepang en cabaret: Taman Hiburan en op 12 augustus vindt de finale van de nationale pencak silat kampioenschappen en het immigratie voetbaltoernooi plaats. De laatste dag wordt afgesloten met jaran kepang, het VHJI Arumba Anklung ensemble en live muziek. Het bestuur onder leiding van Atmodimedjo, heeft bij zijn aantreden de focus gelegd op drie pijlers, namelijk cultuur, educatie en ondernemerschap. Pijlers die de basis vormen voor de ontwikkeling van de gemeenschap en het bevorderen van de economie van Suriname. Vorig jaar stond het herdenkingsevenement in het teken van cultuur en educatie, waarbij de gemeenschap kennis kon maken met de traditionele gewoontes.

 

door Kimberley Fräser

More
articles