Reden voor inbeslagname geldzendingen niet bekend

Volgens minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, hebben de Nederlandse autoriteiten tot nog toe geen reden gegeven voor de inbeslagname van de geldzendingen uit Suriname. Vorige week is in opdracht van de Nederlandse justitie is 4 miljoen euro uit Suriname geconfisqeerd, in april werd 19.5 miljoen euro in beslag genomen. Hoefdraad deelde mee dat hij er niet zeker van is of de 19.5 miljoen euro via een rechtszaak tegen Nederland vrij zal komen. Suriname loopt ook het risico op een verbod op geldzendingen. Dit deelde hij gisteren tijdens een comité generaal mee aan het parlement.
Al vanaf de eerste aanhouding wilde zowel de oppositie als de coalitie uitleg van de regering. De eerste geldzending was afkomstig van de Centrale Bank van Suriname. Het geld was bestemd voor de betaling van importen. De Nederlandse justitie had meegedeeld dat het nog maanden kan duren voordat het aangekondigde onderzoek naar de herkomst van het geld wordt afgerond. Hoefdraad op zijn beurt hield het parlement voor dat Paramaribo de indruk heeft dat Den Haag niet zoveel haast heeft met het onderzoek naar deze kwestie. Ook het feit dat advocaten en anderen die betrokken zijn bij de zaak, op vakantie zijn in verband met de zomer in Nederland, is de reden dat de rechtszaak heel stroef loopt.
Hoewel Hoefdraad getracht heeft een verklaring te geven aan het parlement, was de ontevredenheid toch merkbaar. PL-parlementariër William Waidoe, zegt niet tevreden te zijn met de verklaring, omdat niet is aangegeven hoe het geld teruggekregen zal worden. Voorts heeft hij niet de indruk dat Hoefdraad de waarheid vertelt. “Anno 2018 kan geen enkel land zo brutaal zijn om zomaar geld van een ander land aan te houden. Dat is maffia en er zijn internationale verdragen en regels waaraan landen zich moeten houden. Er is meer dat Hoefdraad niet vertelt”, reageerde Waidoe.
Asiskoemar Gajadien (VHP), zegt dat Suriname door de handelingen van de regering internationaal in diskrediet is gebracht. “De regering is laks omgegaan met internationale regels voor de financiële sector. Die regels zijn er om te voorkomen dat een land meewerkt aan witwaspraktijken, maar die zijn niet nageleefd”, zegt Gajadien. De achterdochtige houding van de overheid als het gaat om financiële transparantie en beleid, heeft volgens Gajadien erin geresulteerd dat Suriname nu voor dit probleem staat.

door Priscilla Kia

 

More
articles