Survam overweegt stopzetten medische dienstverlening

De Surinaamse Vereniging van Assurantie Maat-schappijen (Survam) overweegt om de medische dienstverlening stop te zetten, indien de premies niet worden verhoogd. Armand Achaibersing, voorzitter van de Survam, tevens directeur van Assuria N.V., zegt in gesprek met De West, dat bij het uitblijven van de verhoging, er geen andere keus rest dan het stopzetten van de medische verzekering. Hij geeft aan dat de verzekeringsmaatschappijen enorme verliezen lijden hierdoor. Hij stelt wel dat de verzekeringsmaatschappijen nu nog niet zover zijn om zo een dergelijk besluit te nemen, omdat zij het resultaat van het akkoord dat zij eind juni met de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en vicepresident Ashwin Adhin, afwachten.
De Survam heeft in mei schriftelijk aan de vicepresident meegedeeld, dat zij de tarieven met 115 procent zou verhogen, dit omdat de druk vanuit de zorgverleners groter is geworden en vanwege de verliezen die de assurantiemaatschappijen lijden.

Achaibersing geeft aan dat Assuria in het boekjaar 2017 rond SRD 18 miljoen verlies heeft geleden in de medische branche. Hij legt uit dat de verzekeringsmaatschappijen de tarieven van de zorgverleners niet kunnen verhogen als zij nu al met de huidige premies van de basiszorgverzekering zoveel verlies lijden. Het verhogen van de tarieven door de verzekeraars, wil zeggen dat zij meer verlies zullen lijden. Achaibersing zegt dat de verzekeringsmaatschappijen ook moeten waken voor het voortbestaan van hun bedrijf. Terwijl er een akkoord is bereikt voor drie maanden, blijven de verzekeraars verlies lijden en komen de zorgverleners niet uit met de huidige tarieven. Achaibersing zegt dat de Survam ook met de vuist op de tafel had kunnen zeggen dat zij per direct een verhoging wil, maar toch ervoor heeft gekozen om de regering drie maanden te geven om zaken op orde te stellen. Echter benadrukt hij dat de Survam niet langer dan drie maanden zal wachten. Over het jaarlijkse premiebedrag dat de verzekeraars eisen bij de basiszorg, zegt de Assuria- directeur dat deze regel nog steeds geldt. De toenmalige minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, heeft in het parlement aangegeven had de verzekeringsmaatschappijen met deze maatregel tegen de wet handelen. Achaibersing stelt zich nog steeds op het zijn standpunt dat dit nergens in de Wet Nationale Basiszorgverzekering staat vermeld. Hij zegt dat noch het Uitvoerings-orgaan noch de Zorgraad en ook politici, geen kritiek hierop hebben geleverd. Hij legt uit dat er mensen zijn die zich laten verzekeren wanneer zij de zorg nodig hebben, maar na de zorg te hebben genoten, niets meer van zich laten horen. Een ander punt is volgens hem dat de wet voorschrijft dat verzekerden drie maanden nog verzekerd zijn als zij hun verzekering niet meer betalen.

 

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles