‘Uitgave bezoek Indiase president is fistie prodo’

De Indiase president Ram Nath Kovind, arriveert vanmiddag in Suriname voor een driedaags staatsbezoek. In dit kader heeft de overheid een aantal voorbereidingen en maatregelen getroffen, om het bezoek van de Indiase president zo goed mogelijk te laten verlopen. De overheid heeft in de afgelopen dagen delen van de stad versierd, bepaalde gebouwen laten wassen en straten gerehabiliteerd. Ook zijn er voor de komende drie dagen diverse wegomleggingen gepland, wat bij veel burgers voor irritatie zorgt. NPS-parlementariër Patricia Etnel, vindt het ook vreemd dat er zoveel wegomleggingen zijn. Daarnaast vindt zij ook dat er te veel geld is uitgegeven, terwijl bepaalde instanties en sectoren het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden.
Kijkend naar de situatie van het volk, zegt Etnel dat de SRD 7 miljoen die besteed wordt aan dit bezoek, een ‘fistie prodo’ genoemd kan worden.
Ze haalt aan dat er eerder presidenten naar Suriname zijn geweest en dat er ook wegomleggingen waren. “Maar nu is het veel meer, het hele verkeer in Paramaribo is gewijzigd, mensen die er werken en zaken moeten doen, ondervinden enorme last van deze wijzigingen”, zegt Etnel. Ze benadrukt dat er te veel zaken zijn gewijzigd, waardoor de komst van de Indiase president niet als prettig wordt ervaren door de Surinaamse burgers.
Verder legt ze ook uit dat de overheid geen rekening heeft gehouden met de economische situatie van het land. Ze haalt aan dat er SRD 7 miljoen wordt uitgegeven aan het driedaagse bezoek van de Indiase president, terwijl er binnen diverse sectoren en instanties grote financiële problemen heersen. Bijvoorbeeld het Examenbureau dat al geruime tijd kampt met vier kapotte kopieermachines. Ook zijn er schoonmakers die ruim drie jaar hun diensten hebben geleverd aan de overheid, maar tot op heden geen salaris hebben ontvangen. Voorts wijst Etnel erop dat de overheid meerdere malen heeft gezegd de eerste levensbehoeften betaalbaar te maken, maar als gekeken wordt naar de prijzen van deze producten, liggen de prijzen nog steeds hoog.
Etnel vraagt zich af waar wij naar toe gaan met dit land. Ze benadrukt dat het onmogelijk is dat SRD 7 miljoen vergooid wordt aan een staatsbezoek van een president. “Gezien het totale volk het moeilijk heeft, is het niet prettig om te zien en te horen dat er zoveel geld uitgegeven wordt voor de komst van de Indiase president.”
De Indiase president kon volgens haar op een eenvoudigere manier Suriname binnenkomen. Ze vindt dat de overheid het volk moet laten zien dat zij ook inlevert. “Echter kiest deze regering ervoor om het volk uit te buiten in plaats van in haar te investeren”, aldus Etnel.

 

door Richelle Mac-Nack

More
articles