‘Eenheid nodig om verandering teweeg te brengen’

Radjen Kisoensingh, activist, geeft aan dat het hoog tijd wordt dat er een eenheid wordt gevormd door de verschillende organisaties als wij verandering willen in ons land. Kisoensingh stond in 2016 voor De Nationale Assemblee (DNA) en riep: “Bouta go home. Weg met Bouta”, terwijl op dat moment president Desiré Bouterse de erewacht van het Korps Politie Suriname (KPS) inspecteerde. Volgens Kisoensingh zijn vakbonden erop uit om hun persoonlijke problemen op te lossen, maar durven ze niet om als collectief naar buiten te treden. Dit heeft volgens hem te maken met de vrees dat de regering geen aandacht aan hun problemen zal schenken als zij met bepaalde groepen de handen ineen slaan. Kisoensingh zegt dat de oppositie ook weinig van zich laat horen, het lijkt alsof zij en ook veel andere organisaties, berusten in de situatie en wachten op de verkiezingen in 2020, terwijl de situatie in het land steeds verergert.
Kisoensingh heeft Maisha Neus en Curtis Hofwijks altijd ondersteund bij hun protestacties. Dat beiden de politiek in zijn gegaan, is volgens hem hun goed recht. Alleen had hij gehoopt dat zij niet hun eigen pad waren opgegaan, maar dat zij zich hadden aangesloten bij een bestaande partij die hun ideeën deelden of samen de strijd waren aangegaan. Dit laatste zou volgens hem wel moeilijk zijn, omdat de persoonlijkheden van Hofwijks en Neus elkaar niet aanvullen, maar juist afstoten. Kisoensingh benadrukt dat activisme en politiekvoering twee aparte zaken zijn. Hij vindt dat beiden het activisme moesten behouden, ondanks dat zij de politiek zijn ingestapt. Volgens hem heeft een volk activisten nodig om een kritisch blik te kunnen hebben op zaken. Van de groep activisten is Xaviera Jessurun van The Next Generation nog actief. De activistengroep is momenteel bezig met een evaluatie, nadat diverse protestacties niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd.
De brandstofprijzen gaan haast om de twee weken omhoog. Stephen Tsang, minister van Handel en Industrie (HI) heeft aangegeven, dat de overheid niet meer in staat is om de prijzen beneden de SRD 7 te houden. Een liter benzine zal heel binnenkort ongeveer US- dollar 1 bedragen, conform de wereldmarktprijs. Kisoensingh vindt het absurd dat de regering de wereldmarktprijs al smoes gebruikt om de prijzen aan te passen. Hij noemt als voorbeeld Trinidad, waar de brandstofprijzen alsook de energieprijs laag worden gehouden. Hiervoor worden er volgens hem grondstoffen aangewend en wordt de export van de producten bevorderd, omdat door de lage benzine- en energiekosten er kan worden geconcurreerd op de wereldmarkt.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles