India kan dienstensector helpen ontwikkelen

De Indiase president Ram Nath Kovind arriveert vanmiddag in ons land. De Indiase president zal met president Desiré Bouterse diverse zaken bespreken die zowel de economie van India als van Suriname, ten goede moeten komen. Armand Zunder, econoom, zegt desgevraagd dat de economische waarde die India zal hebben voor Suriname, afhangt van een aantal zaken. “Er zullen heel wat afspraken worden gemaakt en ik hoop dat die te maken hebben met de productie of joint venture met Indiase bedrijven die in ons land willen investeren”, aldus Zunder. Volgens de econoom kan India een bijdrage leveren om de dienstensector in Suriname verder te helpen ontwikkelen.
India kan op verschillende gebieden veel betekenen voor Suriname.
Suriname is al eeuwenlang bezig is met de verwerking van grondstoffen. Hierbij is technologie een belangrijk aspect. “Op dit gebied staat India erg sterk”, zegt Zunder. India zou moderne technologie beschikbaar kunnen stellen om Suriname te helpen.
India heeft op economisch gebied grote macht en is die verder aan het ontwikkelen. Echter zal volgens Zunder veel afhangen van hoe de Surinaamse regering zich hierop heeft voorbereid. Het resultaat zal over een jaar of vijf zichtbaar moeten zijn uit de duurzame relatie tussen beiden landen. Er zullen volgens hem mogelijkheden gecreëerd moeten worden voor nieuwe markten buiten Suriname, omdat de Surinaamse markt nogal klein is. “Als je veel gaat produceren, dan moet de productie op de concurrerende markt afgezet worden.” Het is ook belangrijk dat er een behoorlijke werkgelegenheid wordt gecreëerd uit de relatie tussen beide landen.
Volgens de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, heeft de komst van de Indiërs 145 jaar geleden een belangrijke bijdrage geleverd aan zowel de culturele diversiteit als aan de verandering op economisch gebied. De bewindsvrouw gaf aan dat er ook een verandering komt binnen de medische sector, waarbij traditionele systemen zullen worden ontwikkeld, zoals medicijnen uit planten. Voor Suriname is dit een interessante ontwikkeling, omdat ons regenwoud als het ware een schatkamer van medicinale planten is.

door Kimberley Fräser

More
articles