Conferentie slavernij en contractarbeid moet wetenschappelijke publicaties opleveren

Gisteren vond op het terrein van het Institute for Graduate Studies & Research (IGSR), de opening plaats van de conferentie ‘Legacy of Slavery and Indentured Labour’ die door de Anton de Kom Universiteit georganiseerd wordt van 18 tot en met 22 juni 2018. Een van de hoofddoelen van de conferentie is dat wetenschappelijke papers gepresenteerd worden op de conferentie, die moeten resulteren in publicaties. Vijf jaar terug had een soortgelijke conferentie geresulteerd in vier publicaties.
Speciaal voor deze conferentie zijn wetenschappers en deelnemers gekomen uit New Zeeland, Mauritius, Fiji, Zuid-Afrika, India, Nederland, Canada, de Verenigde staten van Amerika, Trinidad & Tobago, Frans-Guyana en Brazilië. De conferentie zal zich voornamelijk richten op de onderwerpen slavernij, contractarbeid, migratie, diaspora en identiteitsvorming. Volgens Maurits Hassankhan, de grote motor achter de organisatie van de conferentie, zal hij pas tevreden zijn over de conferentie als er binnen een jaar na de conferentie vier of vijf publicaties zijn verschenen.
Jack Mencke, voorzitter van het universiteitsbestuur, noemt de conferentie een mijlpaal in de geschiedenis van de universiteit en van het organiseren van conferenties over slavernij en contractarbeid. “Het doel is om historische perspectieven van slavernij, contractarbeid en migratie te verbinden met contemporaine issues van globalisatie, diaspora, identiteitsvorming, nationalisme en transnationalisme”, zegt Mencke. Door wetenschappers vanuit de hele wereld te betrekken bij dit evenement, kunnen nieuwe perspectieven en benaderingen in de studies van gedwongen en vrijwillige migratie en de invloed daarvan op de gemeenschap, gedeeld worden.
Hassankhan geeft aan dat er twee jaar gewerkt is aan de voorbereiding van de conferentie, die georganiseerd wordt in verband met een reeks jubileumvieringen, met name 165 jaar Chinese immigratie, 155 jaar afschaffing van de slavernij, 145 jaar Hindoestaanse immigratie, 128 jaar immigratie van de Indonesiërs en het 50-jarig bestaan van de Anton de Kom Universiteit.
De regering was goed vertegenwoordigd bij de opening van de conferentie. De minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, Lilian Ferrier, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, waren aanwezig, evenals leden van De Nationale Assemblee, de ambassadeurs van India, Indonesië, Haïti, Frankrijk en Guyana en wetenschappers en docenten van de universiteit. Noersalim opende de conferentie namens de vicepresident van Suriname, Ashwin Adhin.

 

door Priscilla Kia

More
articles