June 2, 2018


VENE ALS ADVISEUR


June 2, 2018

Oud-President Runaldo Ronald Venetiaan heeft samen met zijn deskundig team onder aanvoering van Andre Telting en Humphrey Hildenberg tussen 2000 en 2010 de economie weer op spoor gebracht na de catastrofale diefachtige corruptie periode van het kabinet Wijdenbosch 1996 en 2000. Het is dan zeker niet vreemd, dat Venetiaan als adviseur wordt aangetrokken, om deel uit te maken van een zwaarwichtige commissie van deskundigen om de huidige financiële problemen in het land goed in kaart te brengen en te analyseren. Venetiaan heeft zijn bedrage decennialang aan Suriname geleverd. Men mag en kan zeggen wat men wil en denken dat het niet belangrijk is, maar het moet gezegd worden. Veel mensen waren in het verleden snel geneigd te zeggen dat Venetiaan het niet goed deed, omdat ze bigi ai kregen toen ze voor de verkiezingen van 2010, de vele “beloftes” hoorden van Bouterse in OCER. De afgelopen 8 jaar zijn het slechts woorden en helaas geen daden gebleken. Bouterse heeft het volk vele beloftes gedaan, die niet werden verwezenlijkt, we kunnen hieronder een aantal opsommen:
  1. De brandstofprijs zou verlaagd worden,
  2. De hoge prijzen in de winkels zouden omlaag gaan,
  3. De wisselkoersen zou hij omlaag brengen,
  4. Armoede zou hij bestrijden,
  5. Criminaliteit zou harder aangepakt worden,
  6. 18.000 volkswoningen zouden worden gebouwd,
  7. Een diepzeehaven zou er verrijzen,
  8. Brug naar Guyana lag in het verschiet,
  9. Weg naar Brazilië zou snel geconstrueerd worden,
  10. Een ziekenhuis in Wanica, enz.
Kortom Bouterse beloofde ontwikkeling te brengen en wat is er uiteindelijk gebeurd? Helaas is er van ontwikkeling nauwelijks iets te merken. Al deze beloftes waren de inzet om geloofwaardig over te komen. Venetiaan daarentegen was een rustige en waardige president, hij droeg in 2010 een stabiele economie over aan de NDP regering. Onze munt was toentertijd stabiel en 100% gedekt en er werd een transparant beleid gevoerd t.a.v. de monetaire reserve. Venetiaan deed geen loze beloftes, hij bezuinigde en zorgde ervoor, dat het hoognodige werd uitgevoerd. Om het land na de verkiezingen van 2020 op te bouwen, moeten wij allen keihard gaan werken. Men kan zeggen wat men wil, Venetiaan heeft het goed gepresteerd. Helaas heeft de huidige president geen kaas gegeten van goed besturen en zijn adviseurs deugen niet. De economie van Suriname verslechtert elk jaar verder zolang paars aan de macht heeft. Dus als de NPS een commissie bijeen roept voor een goed plan van aanpak, dan hopen wij dat de leden: Stephany Bram, Ronald Assen, Jerrel Pawiroredjo, Marie Levens, Irshaad Fatehmahomed, Rick van Ravenswaay, Michael Persaud, Ivan Fernald, Fred Ramsingh en Winston Jessurun en de ex-president tevens ere-voorzitter van de NPS, Ronald Venetiaan, een waardige bijdrage zullen leveren aan het uiteindelijk beëindigen van de huidige crisis. Waar de regering Bouterse goed in is, is spotten, beledigen, ontkennen dat er cruciale fouten zijn er worden gemaakt en het volk dat opkomt voor zijn rechten, zeggen dat het moeten dokken. Alle eer aan de heer Venetiaan, wat Bouterse verder man doen, mag hij zelf invullen.