‘USD 377,5 miljoen terugstoppen in bedrijfsleven’

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), zegt desgevraagd dat de regering de inkomsten van US- dollar 377,5 miljoen van Staatsolie N.V. terug moet stoppen in het bedrijfsleven. De inkomsten zijn afkomstig uit het bedrijfsleven en dienen daarom volgens Binda weer in het bedrijfsleven geïnvesteerd te worden, zodat er meer geproduceerd kan worden. Uit de lening van US- dollar 625 miljoen tegen een rente van 9,25 procent op de internationale kapitaalmarkt, heeft Staatsolie US-dollar 261,5 miljoen vervroegd afgelost aan de staat. Verder is het overheidsaandeel in de Newmont mijn van US-dollar 76 miljoen overgenomen door Staatsolie.
Binda zegt dat de overheid ervoor kan kiezen een deel van het geld te gebruiken om de vele leningen af te lossen, maar dat het overgrote deel beter gebruikt kan worden om de Surinaamse ondernemers te stimuleren.

Hij denkt in dit kader aan een fonds waar ondernemers terecht kunnen voor leningen tegen een lage rente. De Akmos- voorzitter benadrukt dat hierdoor ondernemers in staat zullen zijn om meer te produceren, maar ook om hun concurrentiepositie in het buitenland te verbeteren. Binda die zelf ook ondernemer is, stelt dat een ondernemer met veel schulden bij het ontvangen van een groot bedrag, niet ervoor zal kiezen om de leningen af te lossen, maar om juist meer geld te verdienen met het geld dat hij heeft ontvangen. Hij is van mening dat Suriname ten opzichte van andere landen veel meer mogelijkheden heeft.
Maar op basis van het beleid dat de regering voert, zal het geld volgens Binda gebruikt worden om leningen af te lossen. Belangrijk daarbij is dat het geld niet verdampt en dat de regering verantwoording moet afleggen aan het volk, omdat het volgens hem om een corrupte regering gaat, gezien de vele onbeantwoorde vragen over tal van projecten.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles