Canadese luchtvaartexpert Tomas Chlumecky: ‘Pak nu aan of laat SLM failliet gaan’

Tomas Chlumecky, Canadese luchtvaartexpert, heeft zich op zijn LinkedIn pagina uitgesproken over de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Hij geeft aan dat het nu de tijd is om de SLM te redden of om die failliet te laten gaan, zodat de private sector kan starten met een echte luchtvaartmaatschappij die de behoeften van Suriname zal dienen met als oogmerk winst maken en banen scheppen.
In zijn verklaring stelt Chlumecky, dat hij de SLM goed kent en dat de maatschappij een turbulente geschiedenis heeft vanaf de onafhankelijkheid van ons land in 1975. Hij zegt dat de SLM met 3-4 vliegtuigen in 2017 US-dollar 6,3 miljoen verlies heeft geleden en dat het luchtvaartbedrijf meerdere kansen heeft verspeeld om een belangrijke speler te zijn in de regio door klein te denken. Hij constateert dat de SLM niet uitbreidt, maar slechts haar traditionele routes vliegt, waardoor zij failliet dreigt te gaan. Chlumecky, tevens adviseur voor bedrijfsontwikkeling, zegt dat er voor de SLM nog altijd kansen zijn. Hij denkt in dit kader aan de landen Guyana, Grenada, St. Lucia, Jamaica, St. Vincent & the Grenadines, St. Maarten etc., die geen nationale luchtvaartmaatschappij hebben. Ook het noordelijk deel van Brazilië heeft volgens hem potentie. “But no they are old fashioned”, zegt Chlumecky over de SLM.
Met meer dan 560.000 inwoners en een vrij jonge bevolking die naar buiten toe wil treden, denkt hij dat Suriname veel te bieden heeft. Hij voert aan dat het tijd wordt voor een nieuwe luchtvaartmaatschappij die met moderne vliegtuigen diensten verleend en niet met vliegtuigen die 22 jaar oud zijn.
Hij denkt in dit kader ook aan de vele dure wet -leaseovereenkomsten van de SLM. De luchtvaartexpert verwijst naar de ramp van 7 juni 1989, waarbij het vliegtuig 200ADV (OY-APR ‘Tjon- Tjon’) van Maersk Air met als route Amsterdam- Paramaribo is neergestort met 178 passagiers en 9 bemanningsleden. Slechts 11 passagiers hebben het overleefd. Volgens Chlumecky die in de jaren ‘80 in Suriname was, ging het om een vliegtuig waarvoor een wet-leaseovereenkomst was afgesloten.
Hij merkt op dat de SLM druk bezig is geweest met dure wet-leaseovereenkomsten met bedrijven als Travel Service (Czech Republic), TUI, Air Belgium en anderen. Hij verwijst in dit kader naar de recente aanwinst van de SLM, de B737- 700 van ex- Air China dat de SLM bij Dubai Aerospace Enterprise (DAE) heeft geleased. Het vliegtuig is intussen in Paramaribo gearriveerd, maar kan niet worden ingezet vanwege het gebrek van maintenance manuals. De luchtvaartexpert stelt dat de SLM dezelfde stappen telkens weer doet in de hoop andere resultaten te boeken. Ook het terughalen van Robbi Lachmising heeft volgens hem niet gewerkt. Integendeel is Chlumecky van mening, dat Lachmising een politieke figuur is die de SLM achterhoudt. Hij geeft aan dat politieke figuren niet in staat zijn de SLM te herstellen. Het is volgens de luchtvaartexpert hoog tijd dat er een nieuw management team wordt samengesteld. Dit team kan de SLM herstructureren en zorgen voor de ontwikkeling van een nieuwe business plan, gericht op een duurzame toekomst.
Volgens het boekjaar 2016- 2017 heeft de SLM meer dan US-dollar 6,3 miljoen verlies geleden. Ook het is het eigen vermogen verder afgenomen naar US-dollar 41,4 miljoen. Dit was het vorig boekjaar nog US-dollar 35,2 miljoen. De liquide middelen van de maatschappij zijn afgenomen met US-dollar 2,6 miljoen. Naast de SLM is de liquiditeitspositie van de totale vennootschap bestaande uit SLM, Mets en Residence Inn zorgelijk. De vennootschap is niet solvabel en kan zonder aanvullende financiering mogelijk niet aan haar langetermijnverplichtingen voldoen.
Chlumecky heeft meer dan 30 jaar ervaring in de luchtvaart en werkte voor 75 luchtvaartmaatschappijen in 30 verschillende landen als adviseur, analist en aviation executive. In augustus 2016 ontmoette hij hier zowel overheidsfunctionarissen als SLM- toppers. Volgens hem zou de SLM als een PAN Caribbean carrier moeten dienen, een luchtvaartmaatschappij voor alle landen in het Caribische gebied. Binnen 3 tot 5 jaar zou het plan moeten leiden tot een groei van de SLM- vloot met minimaal 12 vliegtuigen die niet allemaal in Suriname gestationeerd zouden zijn. Tijdens zijn bezoek heeft Chlumecky de overheid bureaucratie en corruptie verweten en een gebrek aan visie voor zowel het toerisme als voor de ontwikkeling van de SLM.

 

More
articles