Bewustwording borstvoeding laat nog te wensen over

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft in het kader van de Dag van de Vroedvrouwen vandaag, een mini verloskunde beurs gehouden op het ziekenhuisterrein in samenwerking met onder andere het Kinder P Center, Stichting ter Bevordering van Borstvoeding in Suriname (Stibosu), Stichting Lobi en Subisco International. Carmen Scholtz, voorzitter van Stichting Stibosu, merkt op dat de afgelopen vijf jaar de bewustwording van borstvoeding nog te wensen overlaat, hoewel Stibosu er alles aan doet om moeders te stimuleren om borstvoeding aan hun kind te geven. Dit komt volgens Scholtz, omdat er niet genoeg mensen zijn om vrouwen die pas bevallen zijn, informatie te geven. Vooral als vrouwen voor het eerst een kind krijgen, weten ze niet goed hoe ze borstvoeding moeten geven, daardoor gaan ze er al gauw toe over om het kind flesvoeding te geven. Borstvoeding komt pas binnen een week na de bevalling volledig op gang, maar volgens Scholtz weten veel vrouwen dat niet.
Aan de moeders die om bepaalde redenen ervoor kiezen om borstvoeding te vervangen door flesvoeding, zegt Scholtz: “Probeer borstvoeding eerst. Borstvoeding is de beste voeding voor het kind.
De flesvoeding heeft niet alle voedingstoffen die een kind nodig heeft.” Scholtz zegt verder dat de organisatie PAHO elke keer onderzoek doet naar de stoffen die in borstvoeding zitten.
Gebleken is, dat borstvoeding stoffen bevat die de baby beschermen. Hoewel flesvoeding steeds verbeterd wordt, is Scholtz ervan overtuigd dat flesvoeding niet volledig te vergelijken is met de natuurlijke borstvoeding. Aan de moeders adviseert ze daarom om zich heel goed te laten informeren en te kiezen voor het beste. Stibosu verstrekt voornamelijk informatie over borstvoeding en helpt ook met de begeleiding.
Het is de eerste keer dat het AZP in samenwerking met de voorgenoemde organisaties deze beurs organiseert. Er zijn thans verschillende ziekenhuizen die in verband met Dag van de Vroedvrouwen activiteiten organiseren. De beurs is niet alleen bedoeld voor de desbetreffende groep, maar ook voor andere belangstellenden. Er waren diverse activiteiten, zoals: zwangerschapscontrole, borstvoeding, gratis echo, ook waren er baby verzorgingsartikelen en babykleding te koop.

-door Kimberley Fräser-

More
articles