‘Wij zijn niet bezig met een wraakactie’

“Wij zijn niet bezig met een wraakactie”, luidt de reactie van de neef van Somnath Manohar, meer bekend als ‘Pade’ op vragen van De West. Bij een aanmeersteiger aan de Anton Dragtenweg staat de neef van Manohar de redactie te woord en vertelt over de vele aantijgingen aan zijn adres, als zou hij bezig zijn wraak te nemen op de mensen die Somnath hebben doodgeschoten. Somnath werd ongeveer een maand geleden vlak voor zijn huis doodgeschoten tijdens een ‘drive by shooting’. “Mijn boten varen niet meer uit”, aldus de booteigenaar. Hij geeft aan dat hij niet het risico neemt om de zee op te gaan. De piraten schijnen bekend te zijn: Bolo, Dick, Crackhead en Sanbat, worden genoemd als de daders op sociale media.
Ook de Guyanese media heeft melding hiervan gedaan. De neef van Somnath zegt dat enkelen van hen wel voor gewerkt hebben in het verleden, maar dit is al lang niet meer het geval. Wat het motief van de brute overval is geweest, weet hij niet. In ieder geval is hij ervan overtuigd dat het niet gaat om het stelen van vis of om visgebieden. Op de vraag waarom de andere vissers vermoeden dat hij betrokken is bij de overval, zegt hij dat dit volgens hem komt, omdat zijn boten niet aangevallen zijn door de piraten.
Volgens hem doet de overheid haar deel, maar moet er gekeken worden naar het functioneren van de politie. Hij zegt dat indien de politie een beter onderzoek had gedaan, zijn neef Somnath vandaag de dag nog in leven zou zijn. Somnath had aangifte gedaan wegens bedreiging. Hij zou bedreigd zijn door een man uit Commewijne. De naam van deze en de registratie van de boot had hij doorgegeven aan de politie. De neef stelt dat de politie op het terrein is geweest en slechts het kantoor van de man heeft bezocht. Volgens de neef was de boot wel aanwezig, maar de politie heeft aangegeven, de boot niet te hebben aangetroffen. Precies na een week is Somnath Manohar doodgeschoten voor zijn huis. Hij beschikt zelf over informatie dat er getracht wordt om de broer van Somnath nu te doden. De neef van Manohar vreest nu zelf voor zijn leven, omdat hij bang is dat de familie van de overvallen vissers, wraak zal nemen.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles