Vissersboten vanaf vandaag aan de ketting

De vissersboten bij de steiger van de Anton Dragtenweg, blijven vandaag aangemeerd liggen. De vissers willen pas uitvaren als de overheid de veiligheid op het water kan garanderen. Akash Sital, booteigenaar, zegt desgevraagd dat inderdaad besloten is om niet uit te varen. Hij zegt dat er slechts enkele boten nog op zee zijn, maar dat de bekende GG- boten waarbij de motoren aan boord zijn, allemaal aangemeerd zijn. Hij benadrukt dat deze situatie zal blijven zolang de overheid de veiligheid van de vissers niet kan garanderen. Het effect hiervan is al te merken op de lokale markt, de prijs van vis is enorm gestegen. Er dreigt in de komende periode een grote schaarste aan vis te zijn.
Hoewel de piraten bewapend waren en de vissers niet, zegt Sital dat hij er geen voorstander van is dat vissers zich bewapenen, mocht de overheid hieraan denken. Hij legt uit dat het bij een meningsverschil onder bemanningsleden, dan uit de hand kan lopen, waarbij de één de ander kan neerschieten.
De booteigenaren zijn op eigen initiatief gestart met een zoekactie. Sital geeft aan dat die tot op heden nog niets opgeleverd heeft. De actie zal onverkort doorgaan en minimaal vijf dagen duren. Tot nog toe zijn er drie lichamen geborgen en zijn er vijf overlevenden terecht. Twaalf vissers worden nog vermist. Intussen heeft de politie verdachten aangehouden in deze zaak, maar de vissers hebben hun twijfels hierover, omdat nadat de verdachten zijn aangehouden, er weer een vissersboot door piraten is aangevallen waarbij de kapitein vermoord is. De vissers vermoeden dat de politie arrestaties heeft verricht om wat rust in de samenleving te brengen.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles