‘Elkaar uitbuiten brengt geen vooruitgang’

In het kader van Dag van de Arbeid roept PL-parlementariër William Waidoe, zowel werkgevers als werknemers op: beiden moeten beseffen dat elkaar uitbuiten geen vooruitgang zal brengen. Aan de werkgevers geeft hij mee om geen misbruik te maken van connecties bij de overheid, met als doel de werknemers uit te buiten. De samenleving moet zich bevinden in een win winsituatie. Aan de werknemers geeft hij mee dat zij moeten inzien dat een werkgever niet meer kan betalen als er niet meer wordt geproduceerd. “Buit de baas niet uit door het werk niet goed of niet optimaal te doen, probeer altijd het maximale uit jezelf te halen.” Waidoe merkt op dat er met name in de rijstsector grote problemen zijn, waardoor de arbeiders niet gemotiveerd zijn om harder te werken. Aan alle burgers die gedemotiveerd raken door deze soortgelijke omstandigheden in het land, vraagt Waidoe om de moed niet op te geven en zeker niet de hoop te verliezen. Er zijn volgens hem mensen die de politiek gebruiken om zich te verrijken, maar willen we een verandering, dan moeten we opstaan en al deze zaken serieus onder de loep nemen.
Volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi tevens lid van de vaste commissie Arbeid, is Arbeidsdag een dag van erkenning en waardering voor de inzet en de offers die arbeiders brengen, alleen vindt hij dat de situatie van de Surinaamse arbeiders heden ten dage meer lijkt op onderdrukking. Zowel politiek gezien als wat de ontwikkeling betreft, zien we volgens Jogi dat arbeiders onder druk worden gezet. Er wordt zoveel gevraagd en gevergd van arbeiders, terwijl zij er alles aan moeten doen om in deze tijd te overleven en een bestaan op te bouwen.
Het zou volgens Jogi goed zijn als vakbondsleiders en zij die primair willen opkomen voor de werkers, zich blijven focussen op het behartigen van de belangen van de werkers en zich niet te laten misleiden door de politieke beweging. Volgens Jogi is Ronald Hooghart een van de vakbondsleiders die zich niet voldoende inzet voor de werkers. Hij zegt dat Suriname circa 50.000 landsdienaren telt, maar Hooghart heeft niet eens 1 procent van de stemmen gehaald bij de afgelopen verkiezingen. “Arbeiders worden onder druk gezet en het geven van pakketten is niet de oplossing. Er moet niet alleen gekeken worden naar de arbeidsomstandigheden, er moet ook gewerkt worden aan het creëren van werkgelegenheid en de lonen moeten aantrekkelijker gemaakt worden.” Hij voert aan dat lage lonen ervoor zorgen dat de arbeiders gedemotiveerd raken, omdat ze niet uitkomen met hun geld. Vooral afgestudeerden hopen op een goede baan met een salaris dat in verhouding staat tot de opleiding die ze gevolgd hebben.

-door Kimberley Fräser-

More
articles