Valies wacht nog steeds op uitnodiging onderwijsminister

Onderwijsminister Lilian Ferrier is een paar weken geleden aangetreden, maar Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), heeft nog steeds geen uitnodiging ontvangen voor een kennismaking. Valies kijkt uit naar de ontmoeting, omdat er volgens hem een aantal problemen die spelen in het onderwijsveld, besproken moeten worden met de regering. Mocht de ontmoeting uitblijven, dan zal de bond zich de komende week daarover buigen.

Zoals Valies al in een persconferentie had aangegeven een week geleden, blijft de bond zich rationeel opstellen. “Uiteindelijk moet het onderwijs er beter van worden”, zegt hij. Hoewel Valies niet blij is met de uitspraken van de minister over het onderwijs, blijft hij optimistisch over de verbetering van het onderwijs. Hij vindt dat de leden zich in de afgelopen periode bijzonder hebben ingezet, ondanks de moeilijke periode. Een van de zaken die volgens Valies weer aangepakt moet worden, is het probleem met de drop-outs. Hij vindt dat de voormalige minister Robert Peneux, dit proces tot stilstand heeft gebracht. Valies zegt desgevraagd dat er op dit moment zoveel problemen zijn in het onderwijs, dat hij niet zozeer kan aangeven wat prioriteit heeft. Wel is het belangrijk dat er meer geïnvesteerd wordt, omdat er nog steeds niet voldoende middelen zijn. “Het onderwijs moet prioriteit worden van de regering. Zo wordt zij niet geconfronteerd met allerlei acties of stilstand van het onderwijs”, aldus de vakbondsman. Hij vindt dat de regering zal moeten blijven investeren voor een betere toekomst.

In het onderwijs gaat het volgens de voorzitter niet alleen om de kinderen, maar ook om alle andere actoren waaronder de leerkrachten, die door de financiële situatie gedemotiveerd zijn en onder stress lijden. “Toch worden ze ondergewaardeerd, terwijl ze juist gepowered moeten worden.

Er moet hieraan een eind komen Komt er geen verandering, dan zullen de leerkrachten niet stil blijven zitten”, aldus Valies.

door Kimberley Fräser

 

More
articles