‘Lilian Ferrier als onderwijsminister niet verstandig’

Kinderpsycholoog Lilian Ferrier wordt de nieuwe minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het verwondert de politicus Arnold Kruisland, dat Ferrier deze functie heeft aangenomen, omdat de kinderpsychoog tijdens de Front periode onder leiding van oud- president Ronald Venetiaan, heel kritisch was over het beleid van de militairen en de toenmalige legerleider Desiré Bouterse. Kruisland zegt dat Ferrier zeker niet zelfstandig haar beleid zal kunnen uitvoeren. Het is volgens hem duidelijk dat geen enkele minister onder Bouterse, zelfstandig zijn beleid bepaalt, zo wordt Onderwijs geleid door de adviseur Eddy Jozefzoon.

“Ferrier zal slechts de uitvoering doen, maar haar eigen inzichten zullen niets betekenen”, aldus Kruisland.

Bovendien zijn er over anderhalf jaar verkiezingen, waardoor Ferrier volgens hem zeker niet op financieel gebied in staat zal zijn een gedegen beleid te kunnen uitvoeren.

Kruisland kent Ferrier niet als een politiek figuur. De West verneemt dat zij ook adviseur is van de president. Volgens Kruisland zou zij zich ervan bewust moeten zijn dat geen enkele minister zijn of haar beleid zelf bepaalt.

Lilian Ferrier is het nichtje van de laatste gouverneur en de eerste president van Suriname, Johan Ferrier. Hoewel Lilian Ferrier de naam Ferrier draagt, vindt Kruisland dat zij de uitstraling mist die Derick Ferrier en Cynthia McLeod (de kinderen van J. Ferrier) hebben. “De familie zal niet blij zijn met het besluit van Lilian.”

Kruisland gelooft niet dat Bouterse haar heeft gevraagd om haar kwaliteiten, maar slechts om de naam Ferrier. “Lilian zal anderhalf jaar de ministerspost vervullen alleen in naam.” Volgens Kruisland was de regering begin dit jaar reeds bezig met de naam Ferrier.Cynthia McLeod, dochter van Johan Ferrier om een reactie gevraagd, wenste geen commentaar te geven.

In de afgelopen twee weken werden ook twee prominente leden van de Nationale Partij Suriname (NPS), Ronald Assen en Marie Levens, benaderd om de functie van Onderwijsminister en minister van Justitie en Politie te bekleden, maar zij weigerden. De West verneemt dat Lilian Ferrier op 29 maart aanstaande beëdigd wordt door de president. Zij zal Robert Peneux opvolgen die enkele maanden terug zijn portefeuille ter beschikking heeft gesteld.

door Kimberley Fräser

 

More
articles