Directoraat Cultuur start landelijk poëzieproject

In verband met Wereld Poëziedag vandaag,  21 maart, start het directoraat Cultuur met een landelijk poëzieproject, waarbij studenten zoveel mogelijk gedichten moeten schrijven en verzamelen. Harriette Bholasingh- Helstone, onderdirecteur Cultuur van het directoraat Cultuur, kondigde het startsein vandaag aan bij Cultuurstudies/Fort Zeelandia complex. “Het streven is om landelijk meer dan honderd gedichten te verzamelen die gaan over ‘houden van jezelf’, ‘houden van dit land, nationalisme”’, aldus Bholasingh- Helstone die in dit kader ook een gedicht heeft voorgedragen. De onderdirecteur hoopt dat deze actie een grote impact zal hebben op de studenten. In dit kader waren studenten van het Christelijk Pedagogisch Instituut (CPI) uitgenodigd. Zij waren de eersten die aan dit project mochten deelnemen. “Je kunt door jouw gevoelens op papier te zetten, uiting geven aan een innerlijke boodschap die soms heel goed overkomt, maar wat je opschrijft, kan je ook uren aan het denken zetten.” Met dit project moet poëzie, ook wel schrijverskunst, meer aandacht krijgen. Bholasingh-Helstone moedigde de CPI-studenten aan om goed te onderzoeken wat binnen cultuurstudies gebeurt. “Verzamel, maar draag ook over als je later in het veld of voor de klas zal staan als leerkracht.”

Voor dit project heeft de ex- ambassadeur van Suriname in China, Lloyd Pinas, kaarten gedoneerd aan het directoraat die bedrukt zijn met de Surinaamse vlag. Aan de achterkant van de kaart moeten de studenten een eigen gedicht schrijven.

Op Wereld Poëziedag wordt extra aandacht besteed aan het lezen, schrijven en publiceren van poëzie. Poëzie kan een mooi communicatiemiddel zijn, het kan helend zijn of simpelweg een vrijheidsboodschap, ook is het een manier om uitdrukking te geven aan een bepaalde gemoedstoestand. Poëzie bekeken vanuit het cultuurbeleid van het directoraat Cultuur, is een dimensie van de dialoog tussen culturen onderling. Wereld Poëzie-dag moet voor elke cultuurdrager een extra stimulans zijn om na te denken over de macht van deze dimensie, die kan leiden tot een grotere beleving van de cultuur en waardering voor de eigen cultuur. Poëzie kan bovendien ook bijdragen aan het tegengaan van het uitsterven van sommige Surinaamse talen.  Cultuur heeft samen met diverse dichters, zoals Sombra, Kanape en Imanuel Sanvisie, op creatieve wijze de kracht, maar ook het idee van poëzie, uitgedragen.

Door Kimberley Fräser

 

More
articles