VSB en UNDP staan achter alliantie voor mensen met beperking

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en het United Nations Development Programme (UNDP), hebben de handen ineen geslagen voor mensen met een beperking. Vandaag vond de proclamatie plaats van de Alliantie voor Decent Work voor personen met een beperking. Steven McAndrew, voorzitter van VSB, zegt dat met deze stap een maatschappelijk signaal wordt gegeven dat wij deze groep moeten helpen om hun economische potentie waar te maken. De alliantie heeft als doel het promoten van werkgelegenheid en ondernemerschap van personen met een beperking. De launch van het project vond plaats in Courtyard by Marriot. De alliantie sluit ook goed aan bij een van de Sustainable Development Goals: ‘Het bevorderen van duurzame, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve werkgelegenheid en fatsoenlijk werk voor iedereen’.

McAndrew vindt dat personen met een beperking recht hebben op ‘Decent Work’, kansen om zich te ontplooien en actief deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Ondanks dat de doelgroep de wil heeft om arbeid te verrichten of als zelfstandige aan de slag te gaan, zegt McAndrew dat de doelgroep helaas nog vaak buiten de boot valt en weinig kans maakt op de realisatie van ‘Decent Work’. “Decent Work heeft juist betrekking op kansen op een baan die productief is, een goed inkomen oplevert, zorgt voor veiligheid op het werk en sociale bescherming en betere vooruitzichten biedt voor persoonlijke ontwikkeling en sociale integratie, gebaseerd op veilig genot van mensen en overige rechten en vrijheden”, aldus McAndrew.

Hij zegt dat het vinden van een baan vaak genoeg een noodzakelijk eerste stap is om uit de armoede en sociale isolatie te geraken. De VSB-voorzitter merkt op dat er in Suriname diverse bedrijven en organisaties zijn die mogelijkheden bieden voor mensen met een beperking, maar dat is nog niet voldoende. De voorzitter is zich ervan bewust dat er meer arbeidsplaatsen nodig zijn en ondersteuning voor wat betreft ondernemerschap.

McAndrew attendeert de groep erop dat zij ook ervan bewust moet zijn dat het een lang proces zal zijn. “Het betreft niet alleen bewustwording en commitment, maar ook de overheid, het bedrijfsleven en overige partners.” Hij legt verder uit dat er in bepaalde gevallen, ook de nodige voorzieningen worden getroffen om personen met beperking te kunnen faciliteren en zegt dat de nodige wet- en regelgeving zal moeten komen. Echter zal de overheid op dat gebied ondersteuning moeten bieden.

Cristien Polak, minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, juicht de alliantie toe. De bewindsvrouw vindt dat elke Surinamer een belangrijke rol vervult in de ontwikkeling van het land. De regering zal zich blijven inzetten voor deze groep. “Er zijn daarom initiatieven die erop toezien dat er gericht aandacht besteed wordt aan de toegankelijkheid van gebouwen, infrastructuur, het wettelijk vastleggen van uitkeringen voor mensen met een beperking en aangepaste huisvesting.”

door Kimberley Fräser

 

More
articles