Geen gevaar voor calamiteiten bij Santo Boma

De waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, gaf vandaag in De Nationale Assemblee (DNA) aan, dat er schijnbaar voor niet-ingewijden een tekort is aan personeel op de afdeling Kantoor Arbeidstherapie, meer bekend als KAT, binnen Santo Boma. Hij zei dat op deze afdeling uitsluitend gedetineerden gehuisvest zijn die op het punt staan in vrijheid gesteld te worden. De minister ging hierop in nadat erin eerdere vergaderingen in het parlement tijdens de vragenronde, vragen waren gesteld die zorgden voor een discussie over het tekort aan personeel in de strafinrichting Santo Boma, waardoor er een groot gevaar voor uitbraak en calamiteiten aanwezig is. Welzijn zei verder dat het risico voor uitbraak bij deze groep gedetineerden niet aanwezig is, aangezien zij voor eventuele voorwaardelijke invrijheidstelling in aanmerking komen.

NDP-parlementariër Joan Wielzen heeft tijdens de vragenronde, de aandacht van de minister gevraagd voor de onderbezetting van het politiestation Totness en Coronie. Volgens de minister komt dit, omdat een aantal politieambtenaren een cursus volgt.

Echter zei Welzijn dat de hulp kan worden ingeroepen van andere politiestations, in ernstige gevallen kan een beroep op de recherche en ander bijzondere politie-eenheden binnen het gewest worden gedaan. De minister benadrukte dat het gewest Coronie landelijk bekeken relatief een van de laagste cijfers kent op het gebied van geregistreerde criminaliteit, daarom ziet hij op dit moment geen gevaar. Wel voegde hij eraan toe, dat de onderbezetting ook te maken heeft met adequate huisvesting ten behoeve van de politie in de verschillende districten. Volgens Welzijn wordt er gestaag gewerkt aan dit probleem.

Over het transport van de politie over het water in het binnenland, zei de minister dat om redenen van efficiëntie, de politie gebruik maakt van de mogelijkheden die de bestuursdiensten en de commissariaten in de districten te bieden hebben. Het beschikken over eigen transport voor de politie, is volgens de minister momenteel meer een gemak dan noodzakelijk transport. Hij gaf aan dat de politie te allen tijde een beroep kan doen op de bestuursdiensten en de overige overheidsdiensten in geval zij transport over water noodzakelijk acht.

Welzijn zei voorts dat er gewerkt wordt aan plannen om samen met militairen na verkregen inlichtingen, de criminaliteit in het binnenland harder aan te pakken.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles