Wim Badjnath, voorzitter van Landbouwcoöperatie Kwatta, zegt op vragen van de krant, dat er niet voldoende controle is op de Haïtiaanse landbouwers in ons land inzake het gebruik van chemicaliën en kunstmest bij het planten van gewassen. Hij geeft aan dat de Surinaamse landbouwers veel bewuster zijn gaan werken met deze producten, dankzij de voorlichting vanuit de overheid. Hij verklaart dat door het gebrek van het lab van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), het residu in de gewassen niet gemeten kan worden. Badjnath erkent dat niet alle Haïtianen zich schuldig maken aan het overbodig gebruik van chemicaliën en pesticiden, maar zegt dat er een grote groep is in ons land die aan landbouw doet en veelvuldig chemicaliën gebruikt.
Hij legt uit dat in de landbouw chemicaliën gebruikt mogen worden, maar op een verantwoorde manier. Zo voert de voorzitter aan, dat er bepaalde onkruidsoorten en insecten zijn die alleen met chemicaliën vernietigd kunnen worden. Daarbij is het volgens hem belangrijk dat de veiligheidstermijn van de chemicaliën in acht wordt genomen. Badjnath vertelt dat elke middel een beschrijving heeft binnen hoeveel tijd het is uitgewerkt, waarna er geoogst kan worden. Hij is er een voorstander van dat landbouwers bij het naderen van de oogsttijd, liever geen chemicaliën gebruiken, maar biologische middelen.
Opmerkelijk op de markten is de glans en de gaafheid van groenten en vruchten. Ook bij het bereiden van de groenten, is te merken dat het soms erg lang duurt, voordat de groente doorgekookt is. Badjnath hiermee geconfronteerd, zegt dat het kan liggen aan het overbodig gebruik van kunstmest, maar dat het ook kan liggen aan het weer. Hij legt uit dat de afgelopen periode er niet zoveel regen is gevallen, waardoor de groenten niet optimaal water hebben gehad. Hierdoor kan het volgens hem zijn dat de groenten dan droog zijn en niet over de nodige vochtigheid beschikken, met als gevolg dat het langer duurt voordat ze gaar worden. Dit geldt vooral voor landbouwers die niet de nodige faciliteiten hebben om hun groenten in tijden van droogte te besprenkelen met voldoende water.
door Johannes Damodar Patak