‘Bouterse heeft ontwikkeling Suriname getorpedeerd’

Oud-diplomaat en politicus Arnold Kruisland, is het geheel oneens met de toespraak van minister Gillmore Hoefdraad, afgelopen vrijdag tijdens de structurenvergadering van de Nationale Democratische Partij (NDP). Volgens Hoefdraad heeft Suriname geen basis gelegd met de 3,5 miljard Nederlandse gulden, die ons land aan ontwikkelingshulp heeft ontvangen. Dit is volgens Hoefdraad de reden waarom Suriname de crisis van 2015 niet goed heeft kunnen opvangen. Kruisland zegt dat Bouterse de ontwikkeling van Suriname heeft getorpedeerd door het West-Suriname project stop te zetten.

Kruisland zegt dat Hoefdraad dit verhaal alleen aan de aanhangers van de NDP kan vertellen en niet aan mensen die de geschiedenis kennen. “Het is dezelfde Bouterse die het West-Suriname project in de jaren ‘80 heeft stopgezet, terwijl er al miljoenen in was geïnvesteerd. West-Suriname, een groots plan dat het bauxietrijke Bakhuysgebergte in het bosrijke binnenland moest ontsluiten, is mislukt.

De spoorlijn bij het dorp Apoera loopt van niets naar nergens. De stuwdam bij Kabalebo, die energie moest leveren voor de verwerking van bauxiet tot aluminium, kwam er niet. Vandaag zouden we niet zoveel voor stroom moeten betalen”, aldus de politicus.

Kruisland vindt Hoefdraad een lafaard en een bedrieger door te zeggen dat de ontwikkelingshulp niet goed gebruikt is. “Met moeite heeft Henck Arron, Nederland zover gekregen goedkeuring te geven voor het West-Suriname project en het is getorpedeerd. Zonder ontwikkelingshulp heeft de regering Venetiaan kans gezien het land te ontwikkelen na de jaren ’80. Ook na de periode Wijdenbosch is de economie weer opgebouwd door het aanpassingsprogramma en het hanteren van de nuloptie, toch is alles vernietigd”, benadrukt Kruisland.

Hoefdraad merkte in zijn toespraak op, dat de crisis van 2015 niet is gecreëerd door de huidige regering. Volgens Hoefdraad had Suriname door de huidige regering in de periode 2010-2015 een behoorlijke inhaalslag gemaakt om sociale vraagstukken op te lossen en te werken aan de infrastructuur, toen de externe wereldeconomische crisis op gang kwam. Vanwege het gebrek aan een goede basis, was de crisis volgens hem niet gemakkelijk af te wenden. Kruisland zegt hierop, dat Hoefdraad moet vertellen wat er met de 3,5 miljard US-dollar is gebeurd die tijdens de regering Venetiaan is opgebouwd en achtergelaten.

Kruisland gelooft niet in de externe wereldcrisis, en vraagt waarom kleine zelfstandige economieën als Jamaica en Trinidad, er dan niet onder hebben geleden. “Er was genoeg geld om de crisis het hoofd te bieden, dat geld is gewoon verbrast”, aldus Kruisland.

door Priscilla Kia

 

More
articles