278.000 toeristen reisden in 2017 naar Suriname

In het jaar 2017 reisden er 278.000 toeristen naar Suriname. Dat is 8 procent meer dan het jaar daarvoor, toen bezochten 256.000 toeristen ons land. Dat zegt de directeur van Stichting Toerisme Suriname, STS, Armand Lie A Young. De cijfers zijn gepresenteerd door het Border Management Systeem.

Een van de voordelen van deze groei, is dat de Surinaamse economie meer heeft kunnen verdienen in valuta. Vooral de lokale ondernemers in de toerismesector hebben volop kunnen profiteren. “Dan heb ik het over de hotels, taxibedrijven, touroperators en de voedingsindustrie”, zegt Lie A Young. De meeste toeristen komen uit Europa, Nederland blijft de meeste toeristen leveren. “65 procent van de toeristen komt uit Europa, waarvan 60 procent uit Nederland, dat betekent dat Nederland tot nu toe voor ons de grootste afzetmarkt is”, aldus Lie A Young.

Het tweede en derde land met de meeste toeristen zijn respectievelijk Guyana en Frans-Guyana. Voorts valt op te merken, dat het aantal toeristen dat puur komt voor de vakantie, aan het toenemen is. “Dat stemt ons goed, omdat het bedrag aan bestedingen relatief groter is dan de mensen die hier op familiebezoek zijn”, vertelt Lie A Young verder.

De toerisme topman zegt dat de komende tijd, Suriname als product beter op de markt geplaats zal worden. “Onze marketingstrategie zal worden verscherpt.” Zo zal er per district een toerisme districtenplan komen. “We gaan voor community basedtoerism, waardoor de lokale bewoners van de districten meer kunnen verdienen.” Ook in de regio zullen er activteiten worden gehouden, zodat er toeristen vanuit de eilanden het land aandoen. De stichting werkt ernaar toe om zelfstandig te opereren waardoor het minder afhankelijk wordt van de overheid.

-door Seshma Bissesar-

 

More
articles