‘Bazo-verzekerden hebben geen lagere dekking’

“Het is op geen enkele manier de bedoeling dat mensen die BaZo-verzekerd zijn, een lagere dekking hebben”. Dit waren de woorden van minister Patrick Pengel van Volksgezondheid gisteren in De Nationale Assemblee.

Pengel ontkende dat de financiering van medische ingrepen, zoals hartoperaties, EHBO-diensten, intensive care, nierdialyse en kankerbestrijding door de regering weggehaald zullen worden uit de basiszorgverzekering. Hij ontkende ook dat de regering de Nationale Geneesmiddelen Klapper aanpast en dat dure medicijnen eruit worden verwijderd. Volgens Pengel is dezelfde dekking nog steeds gegarandeerd voor de BaZo-verzekerden.

De basis ligt in het nastreven van beleid voor duurzame financiering van de zorg, zodat de zorg betaalbaar blijft voor iedereen. Er is gekozen voor een lage nominale premie zodat iedereen die de verzekering betaalt, een laag bedrag betaalt. Maar de uniforme premie en het totale premie-inkomen zijn niet voldoende om de gehele basiszorg te financieren. De overheid is daarom van plan het premie-inkomen voor de basiszorgverzekering te gebruiken voor de dekking van de eerstelijnszorg. De algemene middelen zullen gebruikt worden voor het Bureau Openbare Gezondheidsdienst (BOG), collectieve preventieprogramma’s, beschikbaarheid van Medische Zending en de Regionale Gezondheidsdienst.

De dure tertiaire zorg zal op een andere manier gefinancierd worden, waardoor BaZo-verzekerden niet op kosten gejaagd worden met bijbetalingen. De dure zorg zou op lange termijn gefinancierd kunnen worden uit middelen vergaard uit belastingen uit suiker, snacks met verzadigde vetten, suikerhoudende dranken, alcohol, tabak en andere microbetalingen bij het afhalen van recepten. Hiermee zal het basiszorgpakket behouden worden. Pengel legt uit dat de misbruikers van genotsmiddelen zullen meebetalen aan de kosten van de duurdere zorg helpen laten meebetalen. Dit moet ervoor zorgen dat dure zorg gegarandeerd blijft voor eenieder.

“Het zijn deze mensen die gebruik maken van duurdere zorg wanneer zij chronische, niet-overdraagbare aandoeningen oplopen”, stel Pengel. Hij deelde mee dat de maatregel om de tertiaire zorg te financieren de minderdraagkrachtigen op een positieve manier zal raken. Volgens hem komt misbruik van alcohol, tabak en suikerhoudende dranken vaak voor bij de lagere sociale klassen. “Als we deze zaken belasten, zal de consumptie verminderen en zal deze populatie gezond gemaakt worden”, stelt de minister.

door Priscilla Kia

 

More
articles