DSB lijdt verlies van 188 miljoen SRD

De Surinaamsche Bank N.V. (DSB) meldt in haar jaarverslag 2016 een groot financieel verlies van maar liefst 188 miljoen SRD te hebben geleden en daardoor is de solvabiliteit aanmerkelijk afgenomen. De bank schrijft onder meer dat het verlies hoofdzakelijk is veroorzaakt door grote toevoegingen aan de voorziening voor kredietrisico’s. Het financieringsinstituut schrijft in zijn inmiddels beschikbaar zijnde financieel jaaroverzicht, onder meer te bezichtigen op de website van de bank, onder de kop ‘Algemeen’ het volgende:

Algemeen:

Hierbij rapporteren wij over de activiteiten van de Raad van Commissarissen in het boekjaar 2016. De bank heeft een bijzonder moeilijk jaar achter de rug waarin een groot verlies is geleden en de solvabiliteit sterk is verminderd. Het verlies is voornamelijk veroorzaakt door grote toevoegingen aan de voorziening voor kredietrisico’s. De bank heeft in het verleden een relatief grote portefeuille van activa in USD en euro opgebouwd. Door de waardedaling van de Surinaamse dollar is de tegenwaarde hiervan sterk toegenomen. De solvabiliteit van de bank, de verhouding tussen het eigen vermogen en de naar risico gewogen activa, is door deze oorzaken sterk gedaald. De Raad van Commissarissen heeft in goed overleg met de directie maatregelen geïdentificeerd om de solvabiliteit van de bank te versterken. In dit kader zijn onder andere financiële activa die de solvabiliteitsratio negatief beïnvloedden, verkocht en wordt in nauw overleg met de Centrale Bank van Suriname, verder gewerkt aan de uitvoering van een plan ter versterking van de kapitaalpositie van de bank.

Over de jaarrekening en een voorstel tot de winstverdeling meldt de bank het volgende:

Jaarrekening en voorstel winstverdeling

Ter voldoening aan het voorschrift van artikel 22 van de statuten, berichten wij u inzake de jaarrekening 2016 van De Surinaamsche Bank N.V. het volgende:

Wij hebben de vennootschappelijke en de geconsolideerde balans per 31 december 2016, de vennootschappelijke en de geconsolideerde winst- en verliesrekening over 2016 en het geconsolideerde kasstroomoverzicht met de toelichtingen daarop, doen onderzoeken en wij adviseren u de onderhavige jaarrekening, zoals die samen met de controleverklaring van BDO Assurance N.V. door de directie ter behandeling wordt aangeboden, vast te stellen. Deze vaststelling strekt tot decharge van de directie voor het bestuur en van de Raad van Commissarissen voor het gehouden toezicht. Het geconsolideerde resultaat vóór belasting is een verlies van SRD 188.000.000. Vanwege het verlies zijn er geen renteverplichtingen voor het additioneel aangetrokken kapitaal ter versterking van het Tier 1 vermogen (AT1.) De bank zal over het boekjaar 2016 geen dividend uitkeren op grond van de vermogenspositie en de betreffende regelgeving daaromtrent in de Wet Toezicht Kredietwezen.

Dat het de Surinaamsche Bank N.V. menens is dusdanige wijzigingen in het beleid en bestuursorganen door te voeren met als ultieme doel haar financiële positie drastisch te wijzigen c.q. te versterken, komt duidelijk tot uiting in het gepubliceerde verslag.

More
articles