Dienstverlening houtsector niet gegarandeerd

Herman Fräser, voorzitter van de Algemene Surinaamse Houtunie (Ashu), zegt dat er al jaren problemen zijn in de houtsector. Het blijven schreeuwen over de problemen zonder dat er een oplossing komt, heeft volgens Fräser weinig zin. Dit zegt hij naar aanleiding van de uitspraken van VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien, die de afgelopen week in De Nationale Assemblee (DNA) aandacht vroeg voor deze problemen. Fräser zegt dat de problemen in deze sector niet nieuw zijn. In DNA haalde Gajadien aan dat er aan grootschalige corruptie wordt gedaan en dat er niet goed wordt gecontroleerd door de overheid. “We kunnen blijven schreeuwen over corruptie en slechte controle, maar niemand heeft harde bewijzen, waarom stapt men niet naar de rechter als men zo zeker is. Er was recentelijk nog sprake van enkele gevallen”, aldus Fräser, die zegt dat er toch geen verandering komt. Er zijn volgens hem nog steeds heel wat slechte wegen, ook zijn er heel wat dienstwagens weer teruggenomen door de dealers, waardoor de dienstverlening ook niet meer gegarandeerd is.

“Hoe minder controle, hoe moeilijker het is om corruptie te bestrijden in deze sector”, zegt Fräser, die het met Gajadien eens is dat er in de gemeenschapsbossen niet volgens de principes van duurzaam bosbeheer wordt gewerkt. Hij zegt dat er hier sprake is van intensief bosbeheer (aanvraag boven 5000 ha) en extensief bosbeheer (onder 5000 ha).

Aan extensief bosbeheer zijn weinig regels verbonden, in tegensteling tot intensief bosbeheer. Vandaar dat wanneer er concessies worden aangevraagd, de meeste mensen een concessie beneden de 5000 ha aanvragen, zodat ze niet verplicht zijn zich aan bepaalde voorwaarden te houden. Dit betekent dat er niet streng wordt gecontroleerd of onder andere de bomen vooraf geïnventariseerd worden en of men zich houdt aan de regel van maximale houtkap van 25 m2 per hectare. De meeste gemeenschapsbossen en Houtkapvergunningen (HKV’s) zijn in handen van Chinese ondernemingen. In het parlement had Gajadien ook zijn misnoegen geuit over deze groep die voorkeur krijgt bij het aanvragen van concessiegebieden.

Fräser zegt verder dat er al een poosje een schaarste is aan rondhout. Veel houtzagerijen kunnen het hout niet meer betalen, omdat het ook nog gezaagd moet worden en zo duurder verkocht wordt. Dit is dus een probleem voor de houtzagerijen die zonder hout komen te zitten.

door Kimberley Fräser

 

More
articles