Stichting 8 december 1982 komt spoedig met standpunt Venezuela

De mensenrechtenorganisatie Stichting 8 december 1982, komt spoedig met haar standpunt over de situatie in ons buurland Venezuela. Dit zegt de voorzitter van de stichting, Sunil Oemrawsing, desgevraagd tegenover De West. Hij geeft aan dat de ontwikkelingen in Venezuela nauwlettend en voortdurend via de media worden gevolgd. Oemrawsing verklaart dat er binnen de gelederen van de mensenrechtenorganisatie al discussies zijn geweest naar aanleiding van de verslechterde mensenrechten in ons buurland. Hij zegt dat er een formele verklaring, middels een protestbrief zal worden vrijgegeven door de stichting. Vooralsnog is er besloten om dit te doen bij de ambassade van Venezuela. Oemrawsing voert aan dat het niet zo kan zijn dat men doet alsof er niets aan de hand is in Venezuela, terwijl burgers sterven. Ook het feit dat de regering van Venezuela onder leiding van Nicolás Maduro, met een beschuldigende vinger wijst naar de Verenigde Staten (VS) en niet zelf de hand in eigen boezem wil te steken, zegt volgens Oemrawsing genoeg over de leiders.

De aanval van aanhangers van Maduro op leden van het parlement in Venezuela keurt hij ten strengste af.

De regering heeft gesteld dat zij op geen enkele manier wil interveniëren in de politieke situatie in Venezuela. Oemrawsing kan zich hierin niet terugvinden en vindt het standpunt van de regering “heel zwak”. Hij benadrukt dat het niet gaat om bevriende regeringen, maar uitsluitend om bevriende volkeren. De voorzitter is van mening dat de situatie in Venezuela grote consequenties kan hebben voor ons als land. Hij haalt de migratiestroom aan van Venezolaanse burgers die nu al merkbaar is. Volgens hem dienen alle buurlanden van Venezuela zich voor te bereiden op een verhoogde migratiestroom door asielcentra op te zetten. “Wij zijn Zuid- Amerikaanse broeders verenigd in de Caricom en Unasur, dat betekent dat solidariteit onder onze volkeren garant moet zijn”, aldus Oemrawsing. Ook op economisch gebied moet Suriname zich voorbereiden, gezien de oliemaatschappij van Venezuela zich in moeilijk vaarwater bevindt. Hij geeft aan dat er gekeken moet worden op welke manier ons land hierop zou kunnen inspelen en ook met betrekking tot de PetroCaribe deal.

Stichting 8 december 1982 is een mensenrechtenorganisatie die pleit voor de versterking en bescherming van mensenrechten in het algemeen en in het bijzonder in het 8 Decemberstrafproces. In de recente kwestie van de zestien Cubanen, die politiek asiel vragen in ons land, heeft de organisatie president Desiré Bouterse op zijn vingers getikt, omdat die zonder de onderzoeksresultaten af te wachten, zei dat er geen asiel verleend zal worden aan de Cubanen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles