Komst DEA-vestiging in Suriname onduidelijk

“Ik heb vernomen dat er de afgelopen tijden gesprekken zijn gevoerd om weer een DEA- vestiging in Suriname te krijgen, maar er is nog geen besluit genomen”, woorden van  VHP-parlementariër Chan Santokhi tevens ex-minister van Justitie en Politie (JusPol). De Drug Enforcement Administration (DEA) vertrok volgens Santokhi uit Suriname toen er een nieuwe regering kwam, waarna bleek dat er niet voldoende vertrouwensbasis was met deze regering om de samenwerking voort te zetten. Santokhi geeft aan dat in de tijden toen het drugsbestrijdingsorgaan gevestigd was in Suriname, er met de toenmalige regering een krachtige samenwerking was ontstaan. Samen waren zij erin geslaagd om tal van criminele netwerken te ontmantelen en grote hoeveelheden drugs in beslag te nemen. Santhokhi verwijst naar 2010, toen hij gekozen werd tot voorzitter van de Inter-American Drug Abuse Control Commission (Cicad). In die periode heeft hij samen met de DEA gerealiseerd dat drugsbestrijding op grote schaal plaatsvond, waardoor Suriname als een voorbeeld werd gezien voor de overige landen in het Caraïbisch gebied.

Echter kwam aan deze krachtige samenwerking een einde bij de aanhouding van de zoon van de huidige president. “De president zei op een persconferentie dat hij achter een ieder zou gaan die iets te maken heeft met de aanhouding van zijn zoon”, benadrukt de ex-minister van JusPol. Hij verklaart dat de uitspraak van de president gezien werd als intimidatie door DEA en hierdoor was ook het vertrouwen geschaad. Op basis hiervan zegt Santhoki dat de DEA uit Suriname is vertrokken. De DEA heeft daarna een kantoor gevestigd in Guyana. “Nu worden de drugszaken in Guyana beter aangepakt en heeft de DEA een betere samenwerking met de regering daar”, aldus de parlementariër.

Santokhi is van mening dat de drugshandel sinds het vertrek van DEA ergere vormen begint aan te nemen. Hij haalt aan dat Suriname gebruikt wordt om vooral drugs naar andere landen te transporten. Daarom hoopt de voormalige JusPol-minister dat er weer een DEA-vestiging komt in Suriname en dat zij de ruimte krijgt om een goede samenwerking op gang te brengen met de regering.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles