Mijnbouw leverde in 2016 17% van totale overheidsinkomsten

In 2016 maakte de mijnbouwinkomsten 17% uit van de totale overheidsinkomsten. De inkomsten werden respectie-velijk ontvangen in US-dollars (USD) en in Surinaamse dollars (SRD). Voor 69% vonden de stortingen plaats in SRD en voor 31% in USD.
Verhoudingsgewijs waren de middelgrote tot grote mijnbouwbedrijven verantwoordelijk voor 76% van de mijnbouwinkomsten en de kleinschalige mijnbouwbedrijven hebben een aandeel gehad van 24% van de mijnbouwinkomsten. Vermeldingswaard is het feit dat 63% van de mijnbouwinkomsten in de vorm was van niet-belastinginkomsten, gevolgd door directe belastingen 36% en 0,3% afkomstig was van indirecte belastingen. De voornaamste niet-belas-tinginkomsten waren royalties en statis-tiek- en consentrechten, terwijl de directe belastingen afgedragen door de mijnbouwbedrijven, bestonden uit inkomstenbelasting, loonbelasting en sociale premies. Het ministerie van Financiën heeft deze week nadere details over de mijnbouwinkomsten in 2016 gepubli-ceerd op zijn website. Hierdoor wordt een beter inzicht verschaft in de structuur van overheidsinkomsten uit de mijnbouwsectoren aardolie, bauxiet, goud en steenslag voor dat jaar. Het ligt in de bedoeling deze statistieken in 2017 voort te zetten en beschikbaar te maken voor het bredere publiek.
Ook naarmate de brondata steeds verder ontsloten zullen worden, kunnen er uitgebreidere statistieken worden opgesteld. Het ministerie ziet hiertoe een goede samenwerking met de mijnbouwbedrijven tegemoet.
Het ministerie ziet toe op een goede bewaking van de interne consistentie en kwaliteits-controle van de statistieken, met inachtneming van internationale statistische standaarden. Door regelmatige publicatie wenst zij bij te dragen tot een betere transparantie van de overheidsfinanciën in het algemeen en van de mijnbouwinkomsten in het bijzonder.
De financiële informatie afkomstig van het miniserie, kan via de onderstaande link gedownload worden:
http://www.gov.sr/ministerie-van-financi%C3%ABn.aspx

More
articles