Invoering basiszorg beïnvloedt salarissen Diakonessenhuis personeel

Bondvoorzitter Robby Naarendorp gaf vanmorgen aan, dat sinds de invoering van de basiszorg, de salarissen van het Diakonessenhuis personeel heel laat worden uitbetaald. Er is zelfs in de cao opgenomen dat de salarissen uiterlijk de 28ste van de maand gestort dienen te worden. Echter kon de leiding van het ziekenhuis zich niet houden aan de afgesproken datum. De bond heeft de leiding toen uiterlijk de 31ste van de maand als datum gegeven, maar ook aan deze afspraak kon zij zich niet houden. Vorige maand heeft de bond aangegeven dat als het zo doorgaat, het personeel het werk zou neerleggen. Dit was de aanleiding waarom een groot deel van het personeel van 7.00 tot 9.00 uur een prikactie voerde. De bond zal deze actie drie dagen voeren, doel is om een signaal af te geven dat het te veel is geworden. Na vrijdag zal de bond uitkijken naar verscherping van deze actie. Het signaal is gericht aan de leiding van het ziekenhuis. Een van de wensen van het personeel is koopkrachtversterking, hetgeen zij graag wil door middel van toelagen of een salarisverhoging. De voorkeur gaat uit naar verhoging van het salaris. Mocht de bond vandaag nog antwoord krijgen van de directie, dan zal dit morgen tussen 7.00 en 9.00 uur doorgespeeld worden aan de leden van de bond.

Naarendorp zegt dat het niet om het voltallige personeel gaat, een deel van het personeel is gewoon op de afdelingen aanwezig. De dienstverlening is niet optimaal, maar is niet stopgezet. De bond is al maanden bezig om de arbeidsvoorwaarden voor het personeel te verbeteren. Er is een wensenpakket ingediend in oktober 2016 om te praten over 2017, maar de directie heeft aan de bond meegedeeld dat zij niet in staat is te onderhandelen.

De leiding geeft aan dat de situatie niet gewijzigd is, omdat de tegoeden die het ziekenhuis moet ontvangen van het SZF en Self Reliance, laat worden betaald, ook zijn de bedragen niet voldoende. Hoewel het ziekenhuis veel meer diensten verricht heeft ten opzichte van het vorig jaar, zijn de inkomsten niet toereikend om te voldoen aan de minimale voorzieningen en de salarissen van de medewerkers. Naarendorp heeft van de leiding begrepen dat na de betalingen er weer gekeken moet worden hoe het Diakonessenhuis zijn andere financiële verplichtingen kan nakomen. Vandaar dat de salarissen tegenwoordig laat worden uitbetaald.

door Kimberley Fräser

 

More
articles