‘Uitspraak regering: licht in de tunnel, klopt niet’

Suriname is wederom gedegradeerd door de internationale kredietbeoordelaar Standard & Poor’s en is van een B+ naar een B rating gegaan. De voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing, zegt dat de negatieve vooruitzichten voor de komende twaalf maanden veel slechter zijn dan de degradatie zelf, wat inhoudt dat de economische situatie in de komende tijd zal verslechteren. “Dus de uitspraak van de regering, waarbij ze stelt dat er licht in de tunnel is, klopt niet”, benadrukt de econoom. Standard & Poor’s verwacht dat bij het uitblijven van inkomstenverhogende en uitgavenbeperkende maatregelen, dit zal resulteren in een nog zwaardere belasting voor het binnenlands financieel systeem. Volgens de VES-voorzitter zal het er uiteindelijk toe leiden dat er een financieringstekort zal ontstaan op de begroting.

“Dit zal een directe oorzaak zijn van het aanwakkeren van inflatie”, zegt de econoom.

Ramautarsing zegt verder dat met deze beoordeling en de vooruitzichten het duidelijk is dat de Surinaamse economie slecht fungeert. Hij voegt eraan toe dat het slechter zal gaan, als de situatie niet verandert. De VES-voorzitter is van mening dat de economie zal vastlopen, met als gevolg dat de wisselkoers zal stijgen en de prijzen de pan uit zullen rijzen, als de regering haar desastreuze beleid voortzet.

De degradatie van de Surinaamse kredietwaardigheid van B+ naar B zal het volgens Ramautarsing moeilijk voor ons land maken om te lenen bij het buitenland of internationale organisaties. “Deze organisaties zullen letten op de creditrating”, zegt Ramautarsing. Daarnaast zullen buitenlandse investeerders niet graag in Suriname willen investeren, omdat dat een groot risico zal zijn, volgens de VES-voorzitter.

Hij is van mening dat de crisis fundamenteel opgelost moet worden. Er moet volgens hem een ander beleid gevoerd worden en er moet gewerkt worden aan de productie. “Alleen door duurzame productieverhoging, zullen we uit de crisis komen. Pakketten uitdelen, gaat ons niet helpen”, aldus Ramautarsing.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles