Directeur FinanceSuriname: ‘Toerisme kan Suriname uit crisis halen’

Ons land kan volgens Dennis Lapar, directeur van FinanceSuriname, uit de crisis gehaald worden als wij ons intensief gaan richten op de toerismesector. Dit zei hij gisteren tijdens een bijeenkomst aan de Waaldijkstraat. Hij geeft aan dat de komst van toeristen als gevolg heeft dat er direct harde valuta’s ons land binnenkomen. Om dit te kunnen realiseren, is het belangrijk dat de Surinaamse overheid incentives geeft aan vooral gepensioneerden uit Nederland met een AOW (Algemeen Ouderdomswet)-pensioen. Lapar verklaart dat heel veel Nederlanders in Suriname willen komen wonen, maar wat de mensen tegenhoudt, is volgens de directeur de toenemende criminaliteit in ons land. Lapar benadrukt dat het niet de precaire situatie is die ze tegenhoudt, omdat zij euro’s bezitten. “De mensen zoeken een rustige plaats waar ze zich veilig voelen”, aldus Lapar.

Reeds eerder heeft FinanceSuriname ervoor gepleit, dat het AOW-pensioen uit Nederland op dezelfde wijze belast moet worden in ons land zoals in Nederland. Het is geen inkomen uit arbeid verricht in Suriname. Door de toepassing van dezelfde heffingskorting als in Nederland (7%), zal de gepensioneerde, die in Suriname komt wonen, niet in zijn portemonnee geraakt worden en hetzelfde nettobedrag als in Nederland overhouden. Mensen die een AOW-pensioen in ons land ontvangen, betalen minimaal 38 procent aan belasting. Het hanteren van een heffingskorting van 7 procent, zal volgens Lapar ervoor zorgen, dat er meer mensen, die een Nederlands AOW-pensioen ontvangen, in Suriname zullen komen wonen.

FinanceSuriname doet een beroep op de Surinaamse overheid om ook een pensionadoregeling, zoals die geldt op Curaçao, in Suriname in te voeren. Een pensionadoregeling houdt in, dat een natuurlijk persoon bijvoorbeeld een bedrag van 100.000 euro investeert in onroerend goed in Suriname en vervolgens een belastingvoordeel van de Surinaamse overheid ontvangt voor een aantal jaren over zijn of haar inkomen. Deze twee regelingen zullen ervoor zorgen, dat de economie in Suriname een boost zal krijgen.

Het investeringsklimaat is volgens Laper, gelet op de koersontwikkeling, gunstig voor investeerders. Het levert volgens hem voordelen op voor investeerders in Europa en werknemers van ons land. Als voorbeeld haalt hij aan dat ondernemers 40 procent kunnen besparen in Nederland als zij zich hier vestigen en voor Suriname zal dit betekenen dat er meer werkgelegenheid zal zijn. Heel weinig mensen investeren in ons land, dit komt vooral door de economische crisis waarmee wij te kampen hebben. Lapar is van mening dat er heel wat rijke Surinamers zijn die het voorbeeld zouden moeten geven door te investeren in ons land. Hij geeft aan dat dit ervoor zal zorgen dat anderen het ook zullen aandurven om te investeren. Omdat investeringen uitblijven, is volgens de directeur van FinanceSuriname het heel moeilijk voor buitenlandse investeerders om hier te komen investeren. Hij vindt het belangrijk dat er op fifty-fifty basis wordt gewerkt.

Tijdens de bijeenkomst hielden onder anderen diverse ondernemers die geremigreerd zijn van Nederland naar Suriname en anderen die zich hier hebben gevestigd, een presentatie over hun onderneming. Jennifer Wong Swie San, organizer, gaf in haar presentatie aan dat Suriname een alternatief is voor gepensioneerde Nederlanders, overwinteraars en remigranten, die op zoek zijn naar een rustige plek. Zij is momenteel bezig met het opzetten van ouderenzorg gericht op Nederlanders. Het doel van FinanceSuriname is om mensen te inspireren en te empoweren om een onderneming te starten of te kijken naar kansen die liggen in Suriname. Deze organisatie richt zich volop op toerisme, landbouw en ouderenzorg. Lapar die zelf geboren is in Suriname, geeft aan dat hij in Nederland gestudeerd en gewerkt heeft. Sinds 2008 heeft hij het initiatief genomen om outsourcing/offshoring te promoten. Hij functioneert als intermediair tussen Europa en Suriname. Voor de ontwikkeling van Suriname is het goed dat er meer mensen in Suriname komen wonen en werken.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles