Het komt vaak voor dat zwangere vrouwen zich down voelen. Tijdens de zwangerschap wordt het lichaam beïnvloed door hormonen die ook geestelijk doorwerken. Deze emoties kunnen ervoor zorgen dat een zwangere vrouw zich depressief en/of angstig kan voelen. Een prenatale de-pressie gaat meestal na de bevalling weer over. Een postnatale depressie kan ontstaan na de geboorte van de baby. De moeder voelt zich maandenlang neerslachtig en prikkelbaar.
Depressie en kwaaltjes
Sommige zwangere vrouwen krijgen vlak na de bevruchting last van klachten die veel lijken op een depressie. Een aantal van deze verschijnselen wordt ook wel getypeerd als ‘zwangerschapskwalen’.
Het is normaal dat zwangere vrouwen te maken krijgen met zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, aambeien, maagzuur, rugpijn, constant urineren of bandenpijn, die vooral aan het begin en einde van de zwangerschap voorkomen.
Maar er zijn ook vrouwen die zich vanwege een verhoogd progesterongehalte heel goed voelen en de gehele zwangerschap door stralen. Dit hormoon werkt rustgevend waardoor de zwangere zich ontspannen voelt. Het nadeel voor deze vrouwen is dat na de bevalling dit hormoon kan dalen, waardoor de kans op een postnatale depressie groter is.
Prenatale depressie
Een prenatale depressie kan soms zo ondraaglijk zijn, dat de vrouw niet meer van haar zwangerschap geniet. De klachten zijn dusdanig dat een normaal leven onmogelijk lijkt voor zo een vrouw. In extreme gevallen wordt er soms besloten tot een abortus of een opname, omdat de moeder emotioneel te veel met zich zelf vecht.
Een pre-partum depressie kan zowel lichamelijk als psychosociaal van aard zijn. Dit komt doordat er tijdens de zwangerschap een sterk veranderde hormoonbalans ontstaat die gepaard gaat met een verstoorde vitaminen- en mineralenhuishouding. Deze hormonale veranderingen dragen eraan bij dat de zwangere gevoeliger is voor emotionele onstabiele situaties.
Gemiddeld 1 op de 8 vrouwen heeft last van depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap. Dit heet een prenatale depressie. Wanneer men hoort dat je zwanger bent, is het eerste dat je te horen krijgt: “Geniet van je zwangerschap.” Want ja, als zwangere vrouw behoor je dolgelukkig te zijn dat je zwanger bent. Je moet genieten van de aandacht uit je omgeving en van de baby in je buik.
Wanneer een zwangere vrouw merkt dat ze depressieve klachten heeft, is het belangrijk dat ze er niet al te lang mee blijft lopen. Als een prenatale depressie niet behandeld wordt, kan het later vaak overgaan in een postnatale depressie.
Postnatale depressie
Postnatale depressie (postpartum depressie) kan ontstaan na de geboorte van de baby. De moeder voelt zich maandenlang neerslachtig, prikkelbaar en angstig. Meestal kunnen jonge moeders last hebben van stemmingswisselingen na de bevalling. Deze stemmingswisselingen kunnen bestaan uit huilbuien, onzekerheidsgevoel, gespannenheid, gevoelig voor veranderingen en insomnia. Deze symptomen worden ook wel de ‘baby blues’, genoemd.
Hieronder een lijstje met bijkomende symptomen van postnatale depressie:
• Stemmingswisselingen
• Verlies van eetlust
• Slapeloosheid
• Intense prikkelbaarheid en woede
• Vermoeidheid
• Hechtingsproblemen met de baby
• Gebrek aan levensvreugde
Behandeling depressie
In geval van een prenatale depressie is het belangrijk om al heel vroeg hulp te zoeken. Depressieve gevoelens hebben voor zowel de moeder als voor de ontwikkeling van het ongeboren kind gevolgen. Hierbij loopt de baby het risico op een vroeggeboorte, een lager geboortegewicht en gevolg van verschillende gezondheidsproblemen en een achterstand van de ontwikkeling van het kind.
Depressie kan op verschillende manieren worden genezen. Een van de opties is op advies van de huisarts antidepressiva innemen. Maar het gebruik van antidepressiva is nog onvoldoende onderzocht om uit te vinden of de medicijnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
Alhoewel depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap kunnen voorkomen door de schommelingen in de hormonale huishouding, is het raadzaam om het voedingspatroon aan te passen en dat eventueel met supplementen aan te vullen om het lichaam in goede conditie te brengen en te houden. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan namelijk ook zorgen voor depressieve emoties.
Bronnen: http://www.lichtopdepressie.nl/stemmingsstoornissen/prenatale-depressie/, https://www.gezondheidsnet.nl/zwanger/depressie-tijdens-en-na-de-zwangerschap, https://zwangerschapswiki.nl/prenatale-depressie-tijdens-de-zwangerschap/, http://nl.medipedia.be/depressie/news_perinatale-depressie-mannen_498, https://www.24baby.nl/baby/jij-als-mama/postnatale-depressie/,