February 24, 2017


Indiase ambassade en CUS werken samen aan culturele uitwisseling


February 24, 2017

De Indiase ambassade in Suriname en de Culturele Unie in Suriname (CUS) werken aan al geruime tijd samen aan culturele uitwisseling. Gisteravond werd in de Congreshal de “Uttar Pradesh Day in Suriname georganiseerd. Dit evenement is in opdracht van de Indiase premier, Narendra Modi, uitgevoerd waarbij alle Indiase ambassades in de wereld een van de districten van India moeten uitdragen. De Indiase ambassadeur in Suriname, Satendar Kumar, gaf in zijn toespraak aan dat er voor het district Uttar Pradesh is gekozen, omdat de meeste Indiërs die naar Suriname zijn gekomen, afkomstig waren uit dit district. Middels dans, zang, een documentaire en diverse gerechten, werd het district belicht. Kumar gaf aan dat het voor de Indiase ambassade en het Indian Cultural Centrum (ICC) niet zo moeilijk was geweest om dit evenement te organiseren, omdat de meeste leden van deze organisatie zelf uit Uttar Pradesh komen. Het aanwezige publiek was in ieder geval onder de indruk van de presentatie. Uttar Pradesh staat bekend als de stad van de Taj Mahal en de Ganges. Het is een van de districten dat zich aan het ontwikkelen is. Dit district met als hoofdplaats Lucknow, bestaat uit tal van andere ressorten en dorpen. Jaarlijks trekt de Taj Mahal miljoenen toeristen aan. Het district heeft 200 miljoen inwoners, waarvan 59 miljoen onder de armoegrens leven. Ondanks dit, boekt het district goede economische cijfers. Verder komt in dit district het langste treinspoor van India voor. De Indiase ambassadeur zei dat de verkiezingen in dit district van India heel spannend zijn en nu gaande zijn. Hij noemde het “een enthousiaste democratie oefening”, en is erg benieuwd deze zal verlopen. De eregast voor de avond was de ex-minister van Binnenlandse Zaken, tevens professor aan de Anton de Kom Universiteit, Maurits Hassankhan. In zijn toespraak haalde hij aan dat er inderdaad heel wat Indiërs uit Uttar Pradesh zijn gekomen naar Suriname. Behalve uit dit zei hij  dat uit Bihar ook vee Indiërs zijn gekomen naar ons land. Hij merkte op dat er nog steeds problemen zijn tussen de verschillende religies in India. Hij adviseerde de Indiase ambassadeur om Suriname als voorbeeld te nemen waar een ieder elkaars religie respecteert. Hassankhan stond ook stil bij de mensen in Uttar Pradesh die onder de armoedegrens leven en vroeg de diasporagemeenschap in Suriname om wat terug te doen voor hun land van herkomst als zij van plan naar India te gaan. Hij juichte het initiatief van beide organisaties toe en hoopte dat dit het begin is om meer van elkaars cultuur te weten. Hij ziet graag dat de Indiase ambassade deze manier van kennis maken met de cultuur van India blijft voortzetten. door Johannes Damodar Patak