Borstvoeding, fabels en feiten

De Stichting ter bevordering van Borstvoeding in Suriname (Stibosu), is de organisatie in Suriname die moeders ervan bewust wil maken, dat borstvoeding geven nog steeds de meest natuurlijke manier is om een baby te voeden. Borstvoeding zorgt voor een gezonde groei en ontwikkeling tijdens de eerste vier tot zes maanden van het kind. In dit artikel gaan wij in op de fabels, feiten en voordelen van borstvoeding.

Fabel 1: een glas bruin bier is goed
Bier bevat alcohol en alles wat de moeder consumeert, komt via de moedermelk bij de baby terecht. Alcohol staat erom bekend dat het de ontwikkeling van de baby remt.
Het beste is om alle alcoholische dranken te vermijden tijdens de borstvoedingsperiode. De nodige vitamines zitten ook in bruin brood, vlees of noten, en dit zonder schadelijke effecten voor de baby.

Fabel 2: je krijgt slappe borsten
Of men borstvoeding geeft of niet, is niet de oorzaak van het krijgen van slappe borsten. Borsten veranderen door de zwangerschap, niet door het geven van borstvoeding. Zwangerschap zorgt ervoor dat het vetweefsel in de borsten gedeeltelijk vervangen wordt door melkklierweefsel. Wanneer vrouwen geen borstvoeding geven, verdwijnen de melkklieren, maar de huid van de borsten is al wél verslapt.

Fabel 3: het maakt je moe
Zorgen voor een zuigeling maakt je gewoon moe, als je nu borstvoeding geeft of niet. Borstvoeding zorgt ervoor dat je tot rust komt, waardoor je vanzelf lommeriger bent.

Fabel 4: grote borsten geven meer melk
De grote van de borsten heeft geen invloed op de melkproductie. Iedere gezonde moeder moet voldoende melk kunnen produceren om haar kind te kunnen voeden. Het kan voorkomen dat de melkproductie minimaal is doordat de baby in de eerste week na de bevalling te weinig is aangelegd. Hoe vaker de baby wordt aangelegd om te drinken, hoe meer melk de borsten zullen aanmaken. Komt de melkproductie toch niet voldoende op gang, dan kan je door afkolven de melkproductie extra stimuleren.

Fabel 5: je moet anders eten
Jouw baby eet al gedurende negen maanden met jou mee, het zou het dus niet raadzaam zijn om ineens van eetgewoonten te veranderen. Het beste idee is om je gezonde eetgewoonten van tijdens de zwangerschap te behouden.

Fabel 6: kinderen die de borst krijgen, worden nooit ziek
Kinderen die borstvoeding krijgen, zijn gemiddeld minder vaak ziek dan kinderen die flesvoeding krijgen. Wanneer deze kinderen ziek worden, blijken ze over het algemeen ook minder erg en lang ziek te zijn, omdat moedermelk hun afweersysteem extra ondersteunt.

Voordelen van borstvoeding voor de baby
• Borstvoeding beschermt tegen infecties: diarree, middenoor- en hersenvliesontsteking, lucht- en urinewegeninfectie, darminfectie,
• De moedermelk is licht verteerbaar: minder maag- en darmproblemen dan bij flesvoeding.
• De moedermelk is op elk moment perfect afgestemd op de baby.
• Borstvoeding verkleint de kans op overgewicht en astma.
• Innig contact met zijn/haar mama.
• Draagt bij tot de ontwikkeling van kaak- en tongspieren.
• Garandeert optimale hygiënische gebruiksomstandigheden.

Voordelen van borstvoeding voor de moeder
• Moedermelk is altijd klaar en is altijd op de juiste temperatuur.
• Geen stress met flesjes steriliseren en opwarmen.
• Borstvoeding zorgt voor een vlugger herstel van je baarmoeder en beschermt tegen postnatale bloedingen.
• Je bereikt veel sneller je oorspronkelijk gewicht.
• Als je minstens drie maanden uitsluitend borstvoeding geeft, is er minder kans op pre-menopauzale borst- en eierstokkanker.
• Borstvoeding zorgt voor minder kans op osteoporose (= botontkalking) en heupfracturen in de post-menopauzale periode.

Meten is weten
Wanneer je borstvoeding geeft, kan je niet precies afmeten hoeveel de baby drinkt. Maar een manier om na te gaan of de baby genoeg voeding naar binnenkrijgt, is om het aantal vuile luiers per dag te controleren. Ook het hoorbaar slikken tijdens de voeding, is een teken dat de baby drinkt als men hem aanlegt telkens hij aangeeft dat hij honger heeft.

Taboe
Kortgeleden werd een artikel gepubliceerd dat zeer schokkend was. De kop van het artikel was: ‘ Waarom borstvoeding in het openbaar taboe blijft’. Moeders mogen hun baby’s niet in het openbaar voeden, daarop kwam het artikel neer. In westerse landen blijkt dat mensen het ongemakkelijk vinden wanneer er in het openbaar borstvoeding wordt gegeven. Ook zijn er veel moeders in Europa die op voorhand niet in het openbaar borstvoeding willen geven. In Suriname is borstvoeding geven in het openbaar niet zo’n probleem.

Vroeger en nu
Als je dit onderwerp bespreekt met moeders die nu grote kinderen hebben, dan kijken ze vol verbazing op wanneer dit precies een taboe was geworden. Het was toen zij kinderen kregen juist een taboe dat je er moeite mee had dat iemand borstvoeding gaf. In tijd nam je een baby gewoon overal mee, en borstvoeding kon je overal geven, zelfs op een familiefeest. Tegenwoordig in Suriname, zie je veel minder moeders hun zuigelingen in openbaar borstvoeding geven. Er is geconstateerd dat in Suriname slechts 3 op de 100 baby’s (3%) uitsluitend borstvoeding krijgt in de eerste zes maanden.
In Suriname wordt het belang van borstvoeding en de noodzaak vaker besproken in seminars. Mensen worden tijdens deze seminars, bewust gemaakt van de voordelen van borstvoeding. Vroeger werd borstvoeding als een geheel normale zaak gezien, maar tegenwoordig geven veel minder moeders borstvoeding. Dit is natuurlijk jammer wanneer je nagaat welk voordeel borstvoeding heeft voor zowel moeder als kind.

Bronnen: http://jawel.nl/waarom-borstvoeding-in-het-openbaar-een-taboe-blijft/, http://www.joop.nl/nieuws/het-achterlijke-taboe-op-borstvoeding, http://wij.nl/baby-info/borstvoeding, https://www.cm.be/skoebidoe/site/

More
articles