Koers zal blijven stijgen vanwege internationale ontwikkelingen

Wadi Sowma, ondervoorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), verwacht dat de wisselkoers van de US-dollar en de euro zullen blijven stijgen vanwege de internationale ontwikkelingen. Momenteel staat de wisselverhouding bij zowel de cambio’s als bij de banken tussen de US-dollar en de euro 1 op 1. De straatkoers voor de US-dollar en euro staan respectievelijk op US-dollar 7,55 om euro 7,83, de bankkoers verschilt niet veel. Met het aantreden van de nieuwe USA-president Donald Trump, wordt de US-dollar steeds sterker op de wereldmarkt, terwijl de euro steeds meer waarde verliest. Nu staan ze bijna kop-aan-kop bij zowel de straat als bankkoers. Dat heeft dus ook invloed op Suriname.

Sowma verwacht in elk geval dat het nu veel moeilijker zal zijn voor de regering om de koers te stabiliseren. Hij spreekt de hoop uit dat de koers zo gauw mogelijk beheerst kan worden. De regering zou hiervoor een goed plan moeten hebben. Om structuur hierin te brengen, zal het economische, financiële en monetaire beleid op elkaar afgestemd moeten zijn. Daarnaast zal Suriname veel aandacht moeten schenken aan de productie en export en moet werken aan projecten.

Sowma ziet echter geen vooruitgang, integendeel wordt de koers steeds hoger. Er worden gesprekken gevoerd, maar wat op papier staat, kan nog niet binnen afzienbare tijd worden uitgevoerd. Als er geen goed overzicht is over deze zaken, dan zal er volgens Sowma ook geen vertrouwen zijn in de regering voor verbetering.

De VES heeft een jaar terug pogingen gedaan om de koppen bij elkaar te steken zodat er goede plannen gemaakt konden worden voor een stabiele economie.

Nu is de situatie veel erger. De regering zou volgens de econoom dagelijks gesprekken moeten voeren om de economie in Suriname te redden. Gekeken naar de begroting die pas in februari behandeld zal worden, merkt Sowma dat er geen urgentie is om de belangrijkste zaken in het land aan te pakken.

Remy Bailal, voorzitter van de cambiohouders, wilde geen reactie geven, omdat er momenteel gesprekken worden gevoerd met de Centrale Bank van Suriname over de stabilisatie van de wisselkoers.

door Kimberley Fräser

 

More
articles