Kabinet President bemoeit zich met vuilniskwestie Abrabroki

Het directoraat Openbaar Groen (OG) heeft in opdracht van het Kabinet van de President en minister Siegfried Wolf van Openbare Werken (OW), opruimingswerkzaamheden verricht in de wijk Abrabroki. Bewoners van deze woonwijk hebben eerder deze week hun bezorgdheid geuit omtrent een groeiende vuilnishoop nabij de hoek van de Purperhart- en de Calcuttastraat. Tussen het vuil bevonden zich namelijk autobanden, die een broeinest vormden voor gevaarlijke muskieten, houtluizen en rioolratten. De situatie vormde volgens de bewoners een gevaar voor de openbare gezondheid en zij vroegen daarom via nieuwsmedia aan de OW-minister om in te grijpen. Een dag na publicatie in de kranten en op social media, brak er een dusdanig discussie los, dat ook het Kabinet van de President zich met de zaak ging bemoeien, dit omdat er verklaard was dat een ophaalvoertuig van OW wel geweest was, maar het vuil niet had meege nomen. De gedumpte autobanden tussen het vuil zouden daartoe de reden hiervan zijn geweest.

OG ontkent afspraak
OG-onderdirecteur John Lecton ontkracht dat er een lopende afspraak is geweest met zijn directoraat over de ophaal van vuil op de voornoemde locatie. “We hebben geen afspraak met de mensen om hier vuil te dumpen”, weerspreekt de OG-topper de bewering dat er een afspraak is met zijn directoraat en een ressortraadslid om vuil op de gewraakte locatie te verzamelen en van daaruit te laten ophalen. Lecton verwijst naar de Politiestrafwet die zulks verbiedt. “We kunnen geen illegale vuilstortplaatsen stimuleren”, benadrukt Lecton. Onder zijn toeziend oog en het wakend oog van milieu-inspecteur Howard Hoogvliets, functionaris Marcel Oostburg van het kabinet van president Bouterse, kinderen van Stichting Claudia A en buurtbewoners, werd het vuil van bijkans 5 kubieke meter opgeruimd. Ruim drie trucks waren er nodig om het vuil te transporteren. Ook andere vuilstortplaatsen in de omgeving werden meteen aangedaan door de OW-ambtenaren. Op de plek waar het illegale vuil is opgeruimd is er door het directoraat een bord geplaatst met een vuilstortingsverbod.

Ophaalautobanden
Onderdirecteur Lecton deed een beroep op personen die met het probleem zitten van overtollige autobanden om in contact te treden met OG. “Tegen een kleine vergoeding van SRD 10 kunnen zij deze autobanden laten afvoeren”, aldus Lecton.
Het ministerie van OW had ook een tractor met grasmaaimachine laten aanrukken om het onder wied en nabijgelegen perceel, dat door kinderen van Stichting Claudia A en andere buurtkinderen als speelplaats werd gebruikt, op te schonen. Helaas moest de tractor tevergeefs vertrekken, omdat bleek dat de grote toegangspoort op slot was en de perceeleigenaar in Nederland woont. Nagegaan zal worden hoe men met de perceeleigenaar contact kan komen.

(DRP)

More
articles