Leerkrachten A.R. Leeuwinschool en OS Uitkijk in actie BvL en ALS dinsdag in beraad

De leerkrachten van de A.R. Leeuwinschool en de OS Uitkijk zijn vandaag in actie gegaan. De actie begon eerst op de OS Uitkijk, waarna de leerkrachten van de A.R. Leeuwinschool volgden. De acties houden geen verband met elkaar. Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), zegt tegenover De West dat aanstaande dinsdag de leden van beide vakbonden zijn opgeroepen voor een algemene ledenvergadering om een duidelijk standpunt in te nemen tegen het mutatiebeleid en de bejegening van leerkrachten. “Er moet een eind aan komen”, aldus Valies.

Robert Peneux, minister van Onderwijs, heeft zich volgens Valies niet gehouden aan de afspraken die gemaakt zijn met de bond. De leerlingen van de OS Uitkijk doen het al jaren goed onder de voormalige leiding van de school. Valies zegt dat volgens afspraak het schoolhoofd tot 1 januari zou aanzitten en dat er verder gewerkt zou worden met de overige leden van de leiding, gezien de goede resultaten, desondanks heeft de minister toch een nieuwe leiding gestuurd naar de school. De leerkrachten zijn het hier niet mee eens.

Valies vraagt zich af waarom er een andere leiding aangesteld wordt als de resultaten goed zijn. De vakbondsman merkt op dat de leerkrachten juist gemotiveerd zijn geweest onder de oude leiding van de school, ondanks het gebrek aan middelen. Wat Valies het meest gestoord heeft, is dat Peneux de politie heeft ingeschakeld voor de leerkrachten, terwijl de agenten volgens hem beter ingezet kunnen worden voor het bestrijden van de verhoogde criminaliteit.

De actie van de A.R Leeuwinschool kwam nadat het bestuur van de Stichting Onderwijs der EBGS, geen gehoor heeft geven aan een ultimatum van de bond dat tot gisteren van kracht was. Aanleiding van de acties door de leerkrachten van de A.R. Leeuwinschool is het mutatiebeleid en de bejegening van leerkrachten door de directie van de Stichting Onderwijs der EBGS. Noch de minister van Onderwijs noch de directeur was bereikbaar voor een reactie.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles