‘Wie houdt de president voor de gek?’

“Wie houdt de president voor de gek?”, is de reactie van politicus Arnold Kruisland, op de nieuwjaarstoespraak van president Desiré Bouterse. Hij vindt het belachelijk dat de president als voorzitter van de NDP, zegt dat hij de corruptie hardnekkig zal aanpakken. Vandaag de dag is de corruptie volgens Kruisland nog nooit zo groot en ingrijpend geweest. Hij merkt op dat de president corruptie wil bestrijden, maar zelf omringd is door mensen die corrupt zijn en mensen die in het verleden veroordeeld zijn geworden voor corruptie (adviseurs en topregeringsfunctionarissen). Kruisland benadrukt dat het om een klein groepje gaat binnen de regering dat zichzelf verrijkt ten koste van het volk. Als voorbeeld haalt hij de voedselpakketten  aan die voor het volk bestemd waren, maar gestolen zijn. Kruisland kan zich nog herinneren dat de president over deze kwestie zei dat er zand overheen gestrooid kan worden. “Dan komt de president mij en het volk vertellen dat hij corruptie zal bestrijden?”, aldus de politicus.

Hij verklaart dat de regering de effecten van de Anticorruptie-wet verzacht heeft. In artikel 3 van de ontwerpwet onder president Ronald Venetiaan, stond dat functionarissen op basis van hun functie zitting zullen nemen in de commissie. Echter merkt de politicus op dat artikel 3 van de Anticorruptiewet onder Bouterse zegt dat de president de commissieleden zal aanwijzen. De politicus is van mening dat de president de intelligentie van het Surinaamse volk onderschat. Als de president van ons land zo doorgaat met het uitvoeren van zijn beleid, dan vreest Kruisland dat het volk van zich zal laten horen.

Om een halt toe te roepen aan de corruptie, is het volgens  Kruisland van belang dat de president niet direct of indirect betrokken is hij corruptie, voorts moet hij vertrouwen kunnen uitstralen, zowel binnen de samenleving als internationaal. Een president moet schone vingers en een schone omgeving hebben. Volgens Kruisland heeft de huidige president van ons land geen van deze kwaliteiten, omdat hij hoofdverdachte is in een moordzaak. Ook haalt hij de goedkeuring van de amnestiewet in De Nationale Assemblee (DNA) aan en het toepassen van artikel 148 om het rechtsproces te stoppen en berechting te ontlopen. Kruisland merkt op dat er ook geen vertrouwen is in DNA, omdat de coalitie alles goedkeurt van de regering.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles