Nieuwjaarsdag registreert 20e vuurwerkslachtoffer

Het aantal vuurwerkslachtoffers is gestegen naar twintig. Rond 19:45 werden er op nieuwjaarsdag twee meldingen van jeugdige slachtoffers bijgeschreven. Het gaat om twee jongens in de leeftijd van 16 en 18 jaar.  De jongens liepen letsels op bij het afsteken van een pagara. De 16-jarige liep een oogverwonding op en de 18-jarige een barstwond.

Vandaag is de laatste dag waarop vuurwerk verkocht en afgeschoten mag worden. Tot op heden is het jongste vuurwerkslachtoffer een meisje van 3 jaar en de oudste een man in de leeftijd van 38 jaar. De Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) meldt dat de helft van de slachtoffers niet ouder is dan dertien jaar. Bepaalde verwondingen waren zo ernstig dat ziekenhuisopname en operatief ingrijpen noodzakelijk waren. Bij twee dertienjarige kinderen ging het vuurwerk af, terwijl ze het nog in hun had hadden. De SEH heeft het in december wat drukker gehad dan normaal. Behalve de vuurwerkslachtoffers en de normale meldingen die dagelijks binnenkomen, is het opmerkelijk dat er op oudejaarsdag een paar meldingen zijn gemaakt over jongeren die mixdrankjes hadden gedronken tijdens de pagara estafette in de binnenstad.

Ook hebben drie gevallen zich voorgedaan waarbij drie mensen op onverklaarbare wijze schotverwondingen hebben opgelopen. Fauzia Poese, hoofd van de afdeling SEH, zegt dat de mensen helemaal geen verklaring konden afleggen over hoe zij de verwondingen hebben opgelopen.

More
articles