De Federatie voor Afrikaanse Mama organiseert samen met Elly Purperhart voor de twintigste keer de traditionele ‘Swit Watra Wasi die op 31 december gehouden wordt op het Onafhankelijkheidsplein. Echter houdt Purperhart zich al veel langer bezig met deze activiteit. De voorzitter van de federatie, Iwan Wijngaarde, zegt dat vroeger rond het einde van het jaar, al het vuil werd opgeruimd, dus de huizen en de erven werden schoongemaakt en op oudjaar namen voornamelijk de creolen een bad van swit watra. Door de jaren heen is de famiri wasi uitgegroeid tot een nationale wasi. Wijngaarde wijst er ook op dat er een bijzondere ontwikkeling in deze activiteit heeft plaatsgevonden, want nu nemen niet alleen creolen deel aan deze activiteit, maar komen ook mensen van andere bevolkingsgroepen op 31 december massaal naar het plein voor een traditionele wasi van swit watra, dat gemaakt is van diverse bladeren en andere ingrediënten. De deelname van de verschillende bevolkingsgroepen ziet Wijngaarde als een vorm van respect en eer voor elkaars cultuur. Net als de famiri wasi, heeft ook de nationale wasi de bedoeling om alle kwade dingen weg te wassen en om plaats te maken voor het goede.
Voor de nationale wasi wordt er speciaal een kapa vervoerd naar het Onafhankelijkheids-plein, waarin de swit watra gemaakt wordt. De swit watra zal uitgereikt worden aan de bezoekers door ervaren cultuurdragers en staat bekend als de ‘Ma Elly swit watra’. De swit watra is vernoemd naar Elly Purperhart die zich al jaren bezighoudt met de traditionele wasi.
Volgens Wijngaarde zien christelijke organisaties de traditionele wasi als afgoderij, doch de organisatoren leggen dit naast zich neer. Wijngaarde zegt dat zij als organisatie handelen volgens de lijnen van de Unesco.
door Richelle Mac-Nack