Goede voornemens 2017

Het jaar 2016 loopt ten einde en je kunt het nieuwe jaar beschouwen als een nieuw hoofdstuk in je leven waarin je bepaalde doelen kunt realiseren die in 2016 niet zijn gelukt. Sommige mensen willen minder snoepen, vaker gaan sporten, een hobby oppakken, of minder op social media zitten. Wat het ook mocht zijn, het zijn goede voornemens waarmee een individu het nieuwe jaar wil starten. Als je dit jaar een goede start wilt maken met jouw voornemens, dan begin je met een balans, wat je tot nu toe niet hebt bereikt en wat je beter zou kunnen doen. Wanneer je eenmaal de lijst hebt opgemaakt, dan moet je ook realistisch blijven: zal het dit jaar wel lukken?

5 goede voornemens zijn:
• Meer bewegen
• Gewicht verliezen
• Meer tijd doorbrengen met geliefden
• Een ideale partner vinden
• Stoppen met slechte gewoontes (roken, drinken, laat slapen)

Doorzettingsvermogen
Een nieuw jaar geeft veel mensen motivatie om bepaalde zaken anders te willen doen.
Maar vaak vallen de meeste mensen binnen twee weken weer terug in hun ‘oude’ ritme. Wanneer jouw goede voornemens toch mislukken, moet je dan even nagaan of je de juiste ‘goede voornemens’ hebt gemaakt die voor jou realiseerbaar zijn. Kortom, stel geen doelen waarvan je weet dat die onmogelijk zijn te behalen. De juiste goede voornemens kan je maken door die eerst op te schrijven. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die hun voornemens op papier uitwerken, 45 procent meer kans hebben dan mensen die alleen een verandering wilden.

Als je al weet wat jou goede voornemens zijn of je bent van plan binnenkort ermee te gaan beginnen, is het een slim idee om het jaar 2017 anders aan te pakken. Begin met het opschrijven van wat je wilt in het leven en zet vervolgens een motivatie bij waarom je dat wilt. Vervolgens moet je een stappenplan maken hoe je van plan bent deze voornemens in je leven te implementeren.

Hoe begin je aan je goede voornemens?
Mensen die gewend zijn te roken, of veel junk food eten, kunnen al voor oud en nieuw beginnen door het nieuwe jaar een stuk gezonder te starten. Om je goede voornemens vol te houden, kan je de volgende tips volgen.
1. Weet waarom je stopt of begint
Dus je wilt stoppen met roken, of beginnen met sporten? Roken is ongezond en bewegen is gezond, die conclusie is simpel, maar niet altijd voldoende. Om gemotiveerd te starten met je goede voornemens, moet je een goede reden hebben. Zet daarom alle voor- en nadelen voor jezelf op een rij en dan weet je zeker wat je zal motiveren om je te houden aan die voornemens.

2. Doe het niet alleen
Het is altijd prettig als je een partner hebt met dezelfde doelen, of zo niet iemand die je motiveert en moed inspreekt wanneer je door moeilijke momenten gaat.

3. Relax
Veel mensen roken of drinken om zich te ontspannen, maar wanneer je niet meer rookt of drinkt, ga je op zoek naar iets anders om je te ontspannen. De beste ontspanning kan je vinden in een massage, naar ontspannende muziek te luisteren of gewoon stressvolle situaties even te vermijden.

4. Alcohol vermijden
Op sommige activiteiten is er altijd alcohol te vinden en een sigaret erbij is dan vaak ook normaal. Probeer deze gewoontes te doorbreken door geen alcohol te drinken of probeer dit soort gelegenheden te vermijden. Indien je echt moeite hebt met niet roken, probeer een nicotine patch of poets je tanden na het eten als je gewend was na het eten te roken of kauw op kauwgom.

5. Ruim op
Als je eenmaal bent begonnen met je goed voornemens, wil je liever weer vervallen in oude gewoontes. De beste manier is opruimen, gooi asbakken weg, ruim je koelkast op, koop geen ongezonde voeding, doe alcohol weg, simpelweg alles dat je in de verleiding kan brengen om weer in oude gewoontes te vervallen.

6. Blijf proberen
Het kan voorkomen dat je een terugval krijgt in sommige situaties, probeer daarom te reflecteren waar het fout ging en begin opnieuw. Niet opgeven! Zodra je opgeeft, zal het moeilijk zijn om weer te beginnen aan een nieuwe poging.

7. Bewegen
Lichaamsbeweging kan je helpen om je fitter en levendiger te voelen. Je verlangt minder naar nicotine en hebt minder ontwenningsverschijnselen. Het verbranden van calorieën zorgt ervoor dat je je gezonder voelt en zal je motiveren om betere keuzes te maken voor je gezondheid.

8. Eet gezond
Bewegen, stoppen met roken en gezonder eten, vraagt wel erg veel van je wilskracht. Daarom is het goed om het liefst te focussen op gezond eten, zoals veel fruit en groenten.

9. Verwen jezelf
Naast de voordelen voor je gezondheid, spaar je ook heel wat geld uit als je gestopt bent met roken of alcohol. Met het geld dat je voorheen spendeerde aan sigaretten en alcohol, kan je iets leuks voor jezelf kopen.

Bronnen: http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/2568632/2015/12/28/10-goede-voornemens-die-je-wel-kan-waarmaken.dhtml, http://www.quest.nl/artikel/10-dingen-die-je-nog-niet-wist-over-goede-voornemens, http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/3035482/2016/12/20/9x-goede-voornemens-die-je-makkelijk-kan-volhouden.dhtml, http://gavoorgoud.nl/goede-voornemens-top-10/,

More
articles